Vind je veel dode meesjes in de tuin? Daar hebben onderzoekers veel belangstelling voor

Er is mogelijk een verband  tussen de chemische bestrijding van de buxsusmot en de dood van vogeltjes zoals deze pimpelmees. Beeld ANP
Er is mogelijk een verband tussen de chemische bestrijding van de buxsusmot en de dood van vogeltjes zoals deze pimpelmees.Beeld ANP

Gevraagd: dode jonge kool- of pimpelmeesjes. Onderzoeksinstituut CLM in Culemborg wil ze onderzoeken op sporen van de buxsusmotbestrijding.

Het verzoek is simpel. Tref je veel dode meesjes aan en zijn de buren het gevecht aangegaan met de zo gehate buxusmot? Doe de dooie vogeltjes in een plastic zakje, plak er een datumsticker op, stop ze in de vriezer en laat ze ophalen door het CLM. Daar hebben de onderzoekers veel belangstelling voor. Mogelijk is er een relatie tussen de chemische bestrijding van de mot en de dode vogeltjes.

Vorig jaar onderzocht het CLM hiertoe al vijf dode stadsmeesjes en vijf meesjes uit het bos. De stadsmezen hadden liefst elf verschillende pesticiden in hun lijfje, tegen vijf in de bosmeesjes. Voor de bestrijding van de mot wordt van alles gebruikt. Daarom is het extra belangrijk zeker te weten dat in de buurt van de dode mezen gespoten is tegen de buxusmot.

“Van dat aantal pesticiden schrok ik wel”, zegt onderzoeker Adriaan Guldemond. “Meesjes foerageren binnen een meter of dertig rond het nest en als ze dan zoveel verschillende schadelijke stoffen binnenkrijgen, dan zegt dat wel wat over de verspreiding van deze pesticiden.” Maar voor sluitend bewijs van de relatie tussen de dode meesjes en de bestrijding van de buxusmot is een breder opgezet onderzoek nodig. Het CLM mikt daarom dit jaar op minstens dertig dode meesjes. “Daarvoor hebben we nu de middelen bijeen.” Mooier zou zijn als er nog meer meesjes onderzocht kunnen worden, maar ieder dood vogeltje analyseren kost 200 euro. “We vragen daarom niet alleen om dode meesjes, maar ook om geld van burgers.” Geld vragen voor onderzoek is voor CLM ongebruikelijk. Maar in dit geval betekent dat verbreding van het onderzoek, wat dus steviger resultaten kan opleveren.

Opvallend is dat bijna alle aangetroffen stoffen niet door particulieren gebruikt mogen worden, noch door groenbedrijven of hoveniers. Guldemond: “Waarschijnlijk gaat het dan om oude middelen die ‘nog in het schuurtje stonden’. Maar wat ook veel gebeurt is dat mensen die via internet bestellen. Ze googelen op ‘buxusmot-bestrijding’ en bestellen dan maar wat. Dan kan het gaan om een niet- toegelaten middel.”

Lees ook:

De mezen gaan dood

Een koude lente is slecht voor kool- en pimpelmezen en waarschijnlijk even slecht voor veel andere zangvogels, constateert natuurschrijver Koos Dijksterhuis.

Avontuurlijk tuinieren: tien tips om weer leven in je tuin te brengen

Tuinieren zou geen oorlog tegen de natuur moeten zijn, maar juist een samenwerking. Ga dus niet de slakken en paardebloemen te lijf, maar verdelg vastgeroeste ideeën over tuinieren in het eigen hoofd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden