Vincent wil nu ook glas, in zijn meterkast

De eigenlijke glasvezel zit nog in de roze ommanteling en is dus bijna letterlijk haardun. Beeld
De eigenlijke glasvezel zit nog in de roze ommanteling en is dus bijna letterlijk haardun.

Vincent wil niet alleen zon, maar nu ook nadrukkelijk glas. In de vorm van haardunne vezels die internet met ongekende snelheden mijn huis binnen laten komen, en ook weer uit laten gaan.

Vincent Dekker

Dat is de reden dat ik u de afgelopen week weer matig heb bediend met afleveringen op mijn weblog. Ik ben, om het maar iets duidelijker te zeggen, sinds kort secretaris/penningmeester van Bergen BreedBand, B3, dat een glasvezelnet wil aanleggen naar álle adressen in de gemeente Bergen. B3 is nu nog een stichting, maar wordt weldra een coöperatie. En daardoor kan Bergen, met zijn vele kleine kernen en afgelegen boerderijen, toch binnen een paar jaar worden aangesloten op een modern breedbandnet.

In Nederland legt eigenlijk alleen Reggefiber op grote schaal glasvezelnetten aan. Nu dat bedrijf in meerderheid eigendom is van KPN, en KPN financiële problemen heeft, gaat Reggefiber de eerstkomende tien jaar alleen glasvezelnetten aanleggen waar dat zo goedkoop mogelijk kan. Dat zijn (middel)grote gemeenten met weinig of geen kostbaar 'buitengebied'. En in die categorie valt Bergen nadrukkelijk niet.

Niet 10 jaar wachten
Tien jaar wachten vindt een groep van pakweg twintig deskundige inwoners van Egmond, Bergen en Schoorl geen optie. Dus hebben we besloten het zelf te gaan doen. Sinds half november trekken we nu steeds harder aan die kar, daarbij geïnspireerd door het goede voorbeeld dat de coöperatie HSLnet in het Brabantse Heeze-Leende geeft, waarover ik hier al eens eerder schreef. Die hebben deze week alle handtekeningen gezet zodat de aanleg daar nu echt kan beginnen. Gefeliciteerd, harde werkers in Heeze-Leende!
Ik kan u verzekeren: het oprichten van een coöperatie, het vinden van vele miljoenen voor de investering, de bedrijven selecteren die de glasvezels naar elke meterkast kunnen trekken, de wijkcentrales die door weer een ander bedrijf met apparatuur moeten worden gevuld, serviceproviders uitkiezen die dan op je net de beste diensten willen aanbieden: het is zelfs voor twintig mannen en vrouwen een hele klus.

Vóór en ván ons allen
We hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat we het als coöperatie doen. Het net wordt niet alleen voor maar ook van de inwoners van de hele gemeente. Dat spreekt aan, merken we nu al. En dat zal de lezers van mijn weblog weer niet verbazen, want coöperaties op energiegebied schieten in het hele land als paddestoelen uit de grond. Na alle ellende rond superbonussen voor superbazen van superbedrijven met veeleisende aandeelhouders ver weg, is de plaatselijke coöperatie weer helemaal 'in'.
En het leuke is: terwijl we dus ook de meest verafgelegen boerderijen en kleine kernen gaan aansluiten, kan de abonnementsprijs voor consumenten en bedrijven om te beginnen al laag zijn en later nog verder dalen! En ondertussen leveren we straks ook nog perfecte tv, prima telefoon, supersnel internet waar geen concurrent aan kan tippen en tal van lokale diensten.

Het kost een paar zweetdruppels en vrije dagen, maar ik heb er zin in! Ik houd u op de hoogte.

Ook op Twitter zal ik de komende tijd niet alleen meer over energie maar ook over breedband schrijven. Zie @VincentDekker4.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden