Vincent Voorn blijft foutloos

De springruiters lieten in Hongkong ze een goede indruk achter. De prestaties van de eerste dag bieden voldoende perspectief op succes.

Fred Troost

Iedere dag wordt Vincent Voorn geconfronteerd met een zilveren olympische medaille. Het kostbare kleinood hangt in de huiskamer van zijn ouders. Zijn vader Albert kwam er in 2000 mee terug uit Sydney. Vincent had zijn vader de medaille zien winnen en dat had op slag de begeerte in hem wakker gemaakt.

„Ik was niet mee naar Sydney, maar zorgde thuis voor de paarden”, vertelde hij vorig jaar. „Op tv zag ik hoe mijn vader tweede werd. Dat gaf zo’n stimulans. Toen stond voor mij vast: ’Dat wil ik ook’.”

Acht jaar later heeft Voorn zijn vader in olympische prijzenoogst nog niet geëvenaard, maar hij is er wel in geslaagd een olympisch optreden af te dwingen. Met overtuiging, want al voordat Albert Zoer en Jeroen Dubbeldam uit de ploeg vielen, stond hij prominent op het lijstje van bondscoach Rob Ehrens. Met zijn paard Alpapillon-Armanie, een grijze ruin, werkt hij al zes jaar. Het is een combinatie die klikt.

Op de eerste dag van de springwedstrijd in Hongkong bleek dat eens temeer. Voorn stelde Ehrens noch zichzelf teleur. Als enige Nederlander bleef hij in de eerste manche van het concours foutloos en ook finishte hij royaal binnen de tijd. En hoewel de weg naar het finale eindstation nog lang is, ervaart hij zijn optreden als een mooi begin.

De wedstrijd van gisteren, waaraan 77 ruiters deelnamen, was zowel onderdeel van het individuele als van het teamconcours. Het parcours –twaalf hindernissen, vijftien sprongen– was niet al te zwaar; 28 combinaties bleven foutloos, waaronder dus Voorn. Wel brak veel ruiters de tijdslimiet van 88 seconden op. Liefst 52 ruiters kregen strafpunten wegens tijdsoverschrijding.

De Nederlanders presteerden goed. Startende rijdster Angelique Hoorn –weer had Nederland de pech als allereerste te moeten beginnen– maakte op O’Brien bijna traditioneel één springfout, maar daarbij bleef het. De combinatie is wat dat betreft consistent. Marc Houtzager, die zich na het terugtrekken van Dubbeldam en Zoer met Opium in de ploeg reed, kwam foutloos rond, maar noteerde twee strafseconden wegens tijdoverschrijding. Gerco Schröder reed tot de laatste hindernis foutloos. Toen tikte Monaco met de achterbenen toch een balk in de oxer aan en dat betekende, met iets te veel tijdgebruik, vijf strafpunten.

Voor het verdere verloop van het concours hebben die strafpunten niet al te grote consequenties. Opmerkelijk was dat de favoriete - waar niet in de paardensport? - Duitsers tegenvallend presteerden. Het viertal liep tegen zes (Kutscher en Michaels-Beerbaum) of tien (Ahlmann en Beerbaum) strafpunten op, waardoor de beste Duitser nog onder de minste Nederlander staat.

Omdat de strafpunten wel naar het individuele klassement worden meegenomen, maar niet naar de teamwedstrijd, tipte bondscoach Ehrens Duitsland toch als een grote concurrent, maar hij deed dat in een rij van zeven andere landen. Na de eerste manche van morgen gaan de beste acht teams door naar de tweede omloop, die dinsdag gesprongen wordt.

Voorn ziet ernaar uit: „Alpapillon-Armanie sprong vandaag heel fijn, hoewel de controle iets beter had gekund. Op het eind voelde hij in het meedraaien in de wendingen nog iets te stug aan. Ik weet dus waar ik me morgen, op de vrije dag, mee bezig moet houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden