Vincent Award gaat niet door

HENNY DE LANGE

The Vincent Award, één van de grootste Europese prijzen voor hedendaagse kunst, gaat dit najaar niet door. De uitreiking en bijbehorende tentoonstelling zouden plaatsvinden in het Gemeentemuseum Den Haag. De jury en organisatie zien ervanaf, omdat twee genomineerde kunstenaars zich hebben teruggetrokken. Eén van hen, Nairy Baghramian, deed dat omdat ze boos is op het Gemeentemuseum. Dat zou in een conflict tussen de Vietnamese kunstenaar Danh Vo en kunstverzamelaar Bert Kreuk partij hebben gekozen voor de verzamelaar.

De ruzie ging over een kunstwerk dat Danh Vo zou leveren aan Kreuk voor een expositie in het Gemeentemuseum. Volgens Kreuk kwam de kunstenaar de afspraken niet na. Het conflict leidde tot een rechtszaak, waarin museumdirecteur Benno Tempel en een conservator werden opgeroepen als getuigen om onder ede vragen van de rechter en advocaten te beantwoorden. Kreuk won de rechtszaak en Vo moest een nieuw werk maken. De kunstenaar ging in hoger beroep. Na bemiddeling trok hij dat in en zag Kreuk af van uitvoering van het vonnis.

Daarmee was de kou niet uit de lucht, want volgens Kreuk probeert Danh Vo nog steeds zijn gram te halen. "Via bevriende kunstenaars, onder wie Baghramian, richt hij nu ook zijn pijlen op het Gemeentemuseum." Het museum was geen partij in het geschil, maar heeft er wel last van, zegt Tempel.

"Vooral in de buitenlandse media wordt onze naam voortdurend genoemd in deze zaak, waarin we slechts getuige waren. We voorzagen dat het bij de uitreiking van de Vincent Award ook weer over Danh Vo en Bert Kreuk zou gaan in plaats van over het werk van de drie overgebleven genomineerden. Daarom hebben we besloten deze editie te schrappen, hoezeer ik dat ook betreur." In 2018 gaat de Vincent Award wel door.

Tempel vindt niet dat hij gezwicht is voor stemmingmakerij. "We vinden dat deze discussie de aandacht voor de intenties van de prijs wegneemt en op de lange termijn een negatief effect kan hebben voor de genomineerden." Volgens Tempel heeft hij er alles aan gedaan om met Danh Vo te praten. "Maar hij mijdt elk contact, net als Baghramian."

Vorige week werd bekend dat Bert Kreuk tien van zijn topwerken, die in langdurig bruikleen waren bij het Gemeentemuseum, terug heeft gehaald. Het gaat om werken van onder meer Mondriaan, Cézanne en Picasso. Kreuk deed dat omdat hij niet wil dat het museum meer schade ondervindt van zijn conflict met Vo.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden