Villa zorgt voor heibel in Heino

In het Sallandse Heino is het mooi wonen. De burgemeester had er de commissaris van de koningin graag een nieuwe villa gegund, maar krijgt nu zelf het lid op de neus.

RAALTE - Een bestuurder moet elke schijn van belangenverstrengeling of bevoordeling vermijden. Daarover zijn alle politieke partijen in Raalte (waartoe Heino sinds de gemeentelijke herindeling behoort) het zonder mankeren eens. Minder eenduidig is het antwoord op de vraag of de burgemeester van Raalte, Jos Houben, zich bestuurlijk integer heeft gedragen.

,,De burgemeester heeft in deze kwestie verkeerd gehandeld. Het heeft er alle schijn van dat het college heeft meegeholpen aan een aanvraag die niet kan'', zegt SP-raadslid Willy Lourenssen.

Ook de PvdA-fractie zal vanavond aan het college vragen waarom de gemeenteraad niet op de hoogte was van de bouwaanvraag van Geert Jansen.

Jansen, die in juni 2002 aantrad als commissaris van de koningin in Overijssel, huurt nu een huis in het landelijke Heino. Hij liet zijn oog vallen op een stuk grond aan de Stationsweg, dat een agrarische bestemming heeft.

De vraag aan het dagelijks bestuur van de gemeente Raalte of Jansen op het perceel een forse villa (inhoud duizend kubieke meter) zou mogen bouwen, bleef niet lang binnenskamers. Dat leidde tot protesten van inwoners die eerder bij de gemeente bot hadden gevangen met eenzelfde aanvraag.

Volgens gemeentewoordvoerder Arjan Veldhuis was er geen sprake van meten met twee maten. Heino was veel strenger met bouwaanvragen dan Raalte. Nu het één gemeente is, geldt een ruimhartiger beleid.

SP-gemeenteraadslid Lourenssen vindt dat commissaris en burgemeester (beiden CDA, in Raalte veruit de grootste partij) de schijn tegen hebben. ,,Toen ik met een SP-statenlid op het gemeentehuis het bestemmingsplan had bekeken, belde de burgemeester nog dezelfde avond met de commissaris. Die service zou een gewone burger niet krijgen.''

Jansen heeft inmiddels eieren voor zijn geld gekozen en de bouwaanvraag vanwege de lokale protesten ingetrokken. Hij wil 'de provincie niet belasten met zo'n discussie die ook nog eens erg lang kan aanhouden en een privé-aangelegenheid betreft', heet het in een persverklaring.

Daarmee is de kous voor SP en PvdA nog niet af. Tineke van der Bruggen (PvdA): ,,Het college heeft de raad niet gekend in de bouwaanvraag, waarvoor een wijziging van het bestemmingsplan nodig was. Die discussie had eerst in de raad moeten worden gevoerd.''

Tot ergernis van de fracties van CDA en Gemeentebelangen zet SP'er Lourenssen ook vraagtekens bij eerdere transacties van burgemeester Houben. Hij heeft in 2001 voor zichzelf een perceel grond in Raalte gekocht waarvoor volgens Lourenssen een wachtlijst bestond. Dat bestrijdt de burgemeester, evenals de aantijging dat hij zijn voorganger aan een nieuwbouwhuis zou hebben geholpen.

Het bureau Deloitte & Touche; doet op verzoek van het college van b. en w. onderzoek naar de gang van zaken. De burgemeester is volgens zijn woordvoerder 'verschrikkelijk kwaad' over de beschuldigingen, die 'een storm in een glas water' zullen blijken te zijn.

Het deert Lourenssen niet dat hij in deze kwestie alleen staat. In de raad gaan zelfs stemmen op om een motie van afkeuring in te dienen vanwege het 'op de man spelen'. Lourenssen: ,,Ik speel niet op de man, maar op de functie. Men had niet verwacht dat iemand deze kwestie zou durven aansnijden. Dat zijn ze in Raalte niet gewend. Maar wat ik gedaan heb, valt binnen de wet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden