Villa prins is goed voor Mozambique

Investeerders doorbreken negatief beeld van land en dragen bij aan duurzame toeristische ontwikkeling. directeur Europees Centrum voor Eco- en Agro-Toerisme; directeur Great Limpopo Transfrontier Parks Destination te Mozambique

Kroonprins Willem-Alexander wordt gekritiseerd om de bouw van een luxe villa in wat wordt beschouwd als een arm Afrikaans land. De kroonprins is een van de prominente leden van een groep van particuliere investeerders in Machangulo SA, een residentieel recreatieproject in Mozambique.

Nederlandse politici, onder wie D66-leider Alexander Pechtold, roepen nu de prins op te stoppen met de bouw van het vakantiehuis. Het zou ’niet moreel zijn in een land met aids en een lage levensverwachting een vakantiehuis te bouwen’.

Vanuit het oogpunt van armoedebestrijding is de kritiek van Pechtold echter een volstrekt verkeerde reactie is. Mozambique is een land met een rijke natuur en een groot scala aan toeristische mogelijkheden. De veiligheidssituatie is stukken beter dan in buurland Zuid-Afrika.

Toerisme is voor Mozambique een van de weinige economische potenties om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van het land. De internationale gemeenschap, waaronder de Nederlandse overheid en de Europese Unie, heeft met steun van de Mozambikaanse overheid miljoenen euro’s uitgegeven om buitenlandse investeerders naar het land te trekken.

Toerisme is een middel om armoede te bestrijden en om de natuur te beschermen. Het grensoverschrijdende Great Limpopo Peace Park, dat nog is opgericht met steun van Nelson Mandela, heeft dit expliciet als doel. Het park ligt zowel op Zuid-Afrikaans als Zimbabwaans grondgebied. Met name aan de Mozambikaanse kant van het voorheen Kruger Nationaal Park is armoedebestrijding en natuurbescherming van groot belang.

Mede door de negatieve beeldvorming waarmee Mozambique als arm land heeft te kampen, blijft de toeristische ontwikkeling van het land nog achter bij de oorspronkelijke verwachting.

Nu is er gelukkig een groep prominente buitenlandse investeerders, zoals de kroonprins, die een vakantiehuis in Mozambique wil bouwen. Hun initiatief draagt bij aan het doorbreken van de impasse én aan een duurzaam toeristische ontwikkeling van het land.

Het project in Machangulo leidt tot een aanzienlijke investering in een onderontwikkelde regio en zal direct en indirect honderden banen creëren en een verdere trek vanuit de omgeving naar de stad voorkomen. Het project wordt uitgevoerd met inachtneming van duurzaam toeristische uitgangspunten. Zo zullen juist de meest kansloze lagen van de bevolking meeprofiteren, door de bouw van scholen, het toepassen van ecologische principes bij de bouw en het inpassen daarvan in de lokale natuurlijke omgeving.

De vakantievilla is al met al juist een voorbeeld –en zou ter inspiratie kunnen dienen– voor vele andere (lokale) investeerders die het minder nauw nemen met duurzaamheidsprincipes.

En het punt dat uitgerekend een kroonprins één van de investeerders is? Daarbij is het goed te bedenken dat de meest essentiële bijdrage in het project ligt in de zichtbare betrokkenheid van bekende mensen, zoals Willem-Alexander. Dat zij hun naam hier aan verbinden is van essentieel belang bij het verder bekendmaken van Mozambique als een veilige en levensvatbare locatie voor buitenlandse investeringen. Daarnaast draagt het feit dat de kroonprins ervoor kiest om met zijn gezin de vakantie door te brengen in het land, in hoge mate bij aan de promotie van een toeristische bestemming die nu nog internationaal wordt onderschat.

Het is tragisch dat een op zichzelf lovend initiatief, dat van cruciaal belang kan zijn voor de ontwikkeling van Mozambique, zo negatief wordt neergezet. De prins heeft door zijn beslissing moed getoond. Hij krijgt alleen nog niet de waardering die hem toekomt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden