Vileine woordenstrijd tussen twee Ehoeds

amsterdam – - Het boek is nog niet verschenen, maar nu al zorgen de memoires van Ehoed Olmert voor ophef in Israël. De oud-premier, zoveel wordt duidelijk uit een voorpublicatie in de populaire krant Jediot Achronot, lijkt vooral te willen afrekenen met vroegere tegenstanders.

Van onze redactie buitenland

Zijn voornaamste doelwit: Ehoed Barak, nu minister van defensie voor de Arbeiderspartij en in 2008 de man die de door corruptieschandalen omgeven Olmert opriep tot vertrek. In de voorpublicatie laat de ene Ehoed geen spaan heel van de andere Ehoed. Zo stelt Olmert dat Barak in 2007 bij hem bedelde om defensieminister te mogen worden.

Maar Barak, aldus Olmert, bleek in die functie ’teleurstellend’, alsook iemand die „het vermogen tot besluitvorming ontbeert”. Daarnaast waren zijn aanbevelingen met betrekking tot gevoelige kwesties onverantwoord en sliep hij tijdens vergaderingen. Barak, een gewezen generaal, is echter wel Israëls meest gedecoreerde soldaat en defensie-expert. Olmert daarentegen, heeft geen enkele militaire ervaring.

Maar terwijl Olmert probeert hem met gelijke munt terug te betalen voor het ruïneren van zijn politieke carrière, reageert Barak met een „sneu en geen reactie waard”, gelaten op de aantijgingen. Hij is dan ook een van drie ministers die, als lid van een comité dat publicaties van ex-staatsambtenaren screent, bijna vrijelijk delen van het boek schrappen mag.

Het enige addertje: dat kan pas als het boek uitkomt. En Olmert publiceert de delen van zijn memoires terwijl hij er nog aan werkt. Zelfs de publicatiedatum staat niet vast.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden