Vileine woorden bij Huijbregts en een nieuwkomer met lef

Sanne Wallis de vries

Als je zo kunt typeren als Sanne Wallis de Vries - haar mimiek is een feilloos ankerpunt in haar oeuvre - is het zonde dat je zo lang geen eigen show speelt. Daar komt nu verandering in. De eigenzinnige cabaretière is na zeven jaar theaterafwezigheid terug. Twintig jaar na haar debuut 'Sop' komt ze met 'Gut'. Daarin, zo belooft ze, onder meer tips over wat te doen bij beroemdheden aan je keukentafel, het mysterie man (dat almaar groter wordt) en hoe je onderbuikgevoelens naar de juiste uitgang te sturen.

Marc-Marie Huijbregts

"Voorlopig ga ik geen nieuwe solo maken", zei Marc-Marie Huijbregts in maart 2015. Hij gaf zichzelf twee jaar vrij. Dat hij dat - gelukkig - niet haalt, blijkt uit de aankondiging van zijn nieuweling 'Getekend'. Huijbregts' shows gaan altijd over wat hij zoal meemaakt in leven en werk, maar daarmee leidt hij je tegelijkertijd geweldig om de tuin.

Niet alleen kan hij met dodelijke precisie zijn vileine woorden timen, ook weet hij steevast een bijzondere diepere laag in zijn programma aan te brengen.

Wim Helsen

Nog een spijtoptant is Vlaming Wim Helsen. Hij komt na vier jaar terug met 'Er wordt naar u geluisterd', zijn vijfde voorstelling. Een eminente verhalenverteller met een grenzeloze fantasie, die zijn programma's geraffineerd opbouwt. Vol logica, non-logica, goede grappen en absurde wijsheden waarmee hij in no time een heel eigen universum weet te creëren, waarin hij zijn toeschouwers moeiteloos binnentrekt.

Kirsten van Teijn

Van de nieuwkomers is cabaretière Kirsten van Teijn iemand die eruit springt. Ze kan lekker vet en fysiek vertellen en heeft een prachtige stem waarmee ze rake liedjes zingt. Van Teijn maakt na haar geprezen en overrompelende debuut 'Heilloos' nu 'Zalf', want ze heeft jeuk. Als kind ingepakt in een krabpakje, als puber in de coltruien, en nu wil ze uitpakken. Ze heeft iets van Adèle Bloemendaal en Brigitte Kaandorp, maar is vooral zichzelf: onvoorspelbaar en met lef.

Claudia de Breij

De laatste tip - en dan slaan we de langverwachte nieuwe voorstellingen van Jochem Myjer en Theo Maassen dus even over - is de oudejaarsconference van Claudia de Breij. Het is de eerste keer dat een vrouw deze heilige graal van het cabaret maakt. Haar stijl van het persoonlijke verbinden met het algemene en het feit dat ze haar mening op Twitter en in columns ook al niet onder stoelen of banken steekt, maakt haar een prima kandidaat voor een ongetwijfeld grappige én muzikale terugblik op het jaar 2016.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden