Vijgen in port

Sonja van de Rhoer

Nagerecht voor vier personen. Ingrediënten:

6 vijgen; voor de marinade: 2 eetlepels honingmosterd of 2 eetlepels fijne mosterd en 1 theelepel honing; 1 dl rode port; 1 theelepel rasp van een goed schoongeboende sinaasappel en wat extra sliertjes voor de garnering; zwarte peper, grof (zee)zout; boter voor het bakken; 100-150 gram harde Hollandse geitenkaas

Door de verandering van het klimaat zie je in steeds meer tuinen in Nederland een vijgenboom. Tot voor kort kenden we verse vijgen aan de boom alleen van zuidelijke landen. Vijgen hadden warmte nodig en er waren twee bomen (ook een mannelijke) nodig om vijgen te oogsten. Nu zijn er rassen die aan één boom genoeg hebben en zoet en sappig worden in een koeler klimaat. Er zijn verschillende soorten vijgen, paarse, groene, witte, gouden, zelfs zwarte exemplaren. De kleur zegt niets over de smaak. Vertrouw op uw groentehandelaar of marktkoopman en vraag of u er eentje mag proberen. Rijpe vijgen kunnen goed worden ingevroren. Halveer de vruchten en verpak ze naast elkaar in een diepvriesdoos of diepvrieszak. Ze zijn circa 6 maanden ingevroren houdbaar. Laat de ingevroren vijgen ontdooien door ze zachtjes mee te koken in een siroop of saus.

Halveer de vijgen en leg ze met het snijvlak naar boven op een schaal. Klop een marinade van de mosterd met de port, sinaasappelrasp en versgemalen zwarte peper. Bestrijk de vijgen met de marinade en laat ze, afgedekt, 2-3 uur in de koelkast marineren. Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Neem de vijgen uit de marinade (bewaren!) en bak de vijgen aan beide kanten circa 2-3 minuten. Snijd de geitenkaas in gelijke reepjes en serveer de gebakken vijgen met de geitenkaas op een bordje. Schenk de marinade in de bakpan, breng even aan de kook en druppel de warme marinade over de vijgen op de bordjes. Bestrooi met zeezout en garneer met sliertjes sinaasappelschil.

Tip: leg onder de vijgen wat veldsla op de bordjes. Vervang de port eventueel door 1 dl stevige rode wijn (Côtes du Rhône, Roussillon-Languedoc, Chileense Cabernet Sauvignon) en voeg 1 theelepel extra honing toe. Vervang de geitenkaas door een belegen (boeren)kaas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden