Vijftigers zien oude dag te rooskleurig

Beeld anp

Pensionado's van nu hebben het lang niet slecht, maar 65-minners wacht een kariger oude dag, blijkt uit onderzoek.

Na het pensioen baden in weelde, omdat de vaste lasten lager liggen dan in de jaren ervoor? Dat is een droom waar de veertigers en vijftigers van nu vanaf moeten, zeggen budgetvoorlichter Nibud en zakelijk dienstverlener PricewaterhouseCoopers (PwC). Uit een onderzoek dat de twee gisteren naar buiten brachten blijkt dat de kosten minder hard dalen dan mensen verwachten: uitgaven blijven tot ver na de pensionering nagenoeg gelijk aan de inkomsten.

De 65-jarige van nu geniet van een relatief hoog aanvullend pensioen. Dat is te danken aan verbeteringen aan het pensioenstelsel in de twintig jaar voor de crisis uitbrak in 2008. En het huis van deze babyboomer is vaak veel meer waard dan wat hij er zo'n dertig jaar geleden in guldens voor betaald heeft.

Meer zorgkosten
Toekomstige gepensioneerden hoeven daar niet op te rekenen, zeggen de onderzoekers. Ze doken in oud onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek: dat kijkt geregeld naar het huishoudboekje van Nederlanders. De onderzoekers vergeleken inkomsten en uitgaven van huishoudens uit 2013 met informatie uit 2000 en 2003. Wat bleek? Gepensioneerden betalen vooral aan zorg steeds meer. Niet alleen omdat ze meer kwaaltjes krijgen, maar vooral omdat het duurder wordt om ze te behandelen. Was het verschil in zorgkosten tussen 2000 en 2003 nagenoeg nihil, tien jaar later waren ouderen er ruim 2 procent meer aan kwijt. Voor ouderen boven 75 jaar lag dat zelfs op bijna 3 procent.

En dat loopt alleen maar op, verwacht Nibud-onderzoeker Anna van der Schors. "De inkomensgrens om in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag is aangepast. Daardoor heeft een deel van de mensen er nu geen recht meer op. Ook betalen verzekerden een hoger eigen risico. In 2008 was dat nog 150 euro, in 2013 al 350 euro."


(tekst loopt door onder de afbeelding)

Beeld Trouw

Niet bewust
Ook de groei van de groep zzp'ers, de stijging van het aantal echtscheidingen en de lage rente die pensioenfondsen krijgen over de gelden die ze beheren, beïnvloeden de hoogte van het pensioen. Zijn veertigers en vijftigers van nu zich daar voldoende van bewust?

Nee, zei de Autoriteit Financiële Markten een jaar geleden. Zeker een kwart van de 65-minners dreigt na zijn pensioen in financiële problemen te komen.

Nee, zegt nu ook onderzoeker Van der Schors. "Ze gaan ervan uit dat hun inkomsten en uitgaven dalen. Waar ze te weinig oog voor hebben is dat hun uitgaven best kunnen stijgen, terwijl hun inkomsten veel harder kunnen dalen dan ze verwachten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden