'Vijftig minuten reanimatie is te lang'

Artsen zeer somber over toekomst prins Massale schade aan brein Friso ligt nu een week in coma

Het is zeer twijfelachtig of prins Friso ooit nog bij bewustzijn komt. En mocht hij uit zijn coma ontwaken, dan houdt hij aan het ski-ongeluk vrijwel zeker ernstige lichamelijke en verstandelijke handicaps over.

Dr. Wolfgang Koller, hoofd van het behandelend team in Innsbruck, was gisteren zeer somber over de toekomst van de prins. Een MRI-scan die donderdagavond van het brein van Friso is gemaakt, laat 'massale schade' zien.

Dit ernstige beeld valt samen met nieuwe informatie over de duur van het zuurstoftekort dat de prins heeft opgelopen. In tegenstelling tot eerdere berichten lag hij geen 20 maar 25 minuten onder de sneeuw. Bovendien ging zijn hart pas weer kloppen na een reanimatie van 50 minuten. "Dat is erg lang", zei Koller. "Je kan ook zeggen: te lang."

Jan Bakker, hoogleraar intensive care-geneeskunde in het ErasmusMC in Rotterdam, acht de kans dat Friso ontwaakt 'nihil'. Hij schat deze kans dichter bij 0 dan bij 10 procent. In Oostenrijk hadden ze dat volgens hem vorige week vrijdag al kunnen weten, want 50 minuten reanimatie voorspelt weinig goeds. De behandelend artsen hadden gehoopt dat Friso's brein grotendeels gespaard zou blijven dankzij de snelle koeling in de sneeuw. "Die hoop is helaas niet bewaarheid", zei Koller vanuit Innsbruck.

Bernard Uitdehaag, neuroloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, noemt de situatie 'dramatisch'. "De term 'massale hersenschade' duidt er waarschijnlijk op dat grote gebieden zijn aangetast, verspreid over het hele brein. Dat is uiterst ongunstig voor het functioneren van de patiënt. Als hij ooit nog wakker wordt, moet hij rekening houden met behoorlijk ernstige handicaps."

Friso ligt nu een week in coma. Naarmate deze situatie langer duurt, neemt de toch al kleine kans op ontwaken almaar verder af. Na drie weken wordt vrijwel geen enkele patiënt nog wakker, en na drie maanden niemand meer.

Het coma gaat in die tijd geleidelijk over in een 'persistente vegetatieve toestand'. Dit betekent dat de patiënt nooit meer enig bewustzijn kan terugkrijgen, want zijn hersenschors raakt gefragmenteerd in losse eilandjes die onderling niet communiceren. Voor de zekerheid wachten artsen meestal zes maanden af. Daarna staken ze het 'medisch zinloos handelen' en laten ze de patiënt overlijden.

Er is ook een scenario denkbaar waarbij de prins zelfstandig ademt en, afgezien van sondevoeding, geen behandeling nodig heeft. Omdat er in zo'n geval geen medisch handelen is dat gestaakt kan worden, is het aan de familie om te bepalen of de verzorging moet doorgaan. "Je krijgt dan emotionele discussies over de zin van het leven en over de vraag wat de patiënt zou hebben gewild", zegt Bakker. Zulke discussies kunnen zich binnen een paar maanden aandienen. "Maar als de familie er het maximale uit wil halen, komt het pas na zes maanden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden