Vijftig miljoen truien liggen op de kade

Kledingketens in Nederland relativeren de problemen door de importstop op broeken en truien vanuit China. Ze verplaatsen hun orders naar Oost-Europa, India en Bangladesh. Maar ze lijden wel degelijk schade.

Al een jaar geleden voorzag kledingwinkel C & A problemen inzake de importen vanuit China. ,, Het zat er gewoon aan te komen”, zegt woordvoerder Edwin Fafie. ,, Maar dat neemt niet weg dat wij wel last hebben van de importstop. Vanuit de hele wereld kopen wij kleding in, dus ook vanuit China.” Voor 20 juli, toen bekend werd dat het quotum voor truien bereikt was, bestelde C & A nog volop kleding in China. ,, Het schip met de textiel aan boord heeft inmiddels de haven in Nederland bereikt. Maar de kleding kunnen wij niet in onze winkel verkopen. Bovendien moeten we advertenties wijzigen die we al gemaakt hadden voor onze nieuwe collectie. Dat kost veel geld.” Toch betekent dit niet dat de kledingrekken straks leeg zijn. C & A wendt zich tot andere landen waar de productiekosten óók laag zijn, zoals India. Ook de concurrenten Zeeman en Vendex/KBB verplaatsen orders naar India, Bangladesh en Oost-Europa.

Fafie hoopt dat importstop straks weer wordt ingetrokken. ” Nu is het kleding, maar straks komt er ook een stop op speelgoed en vuurwerk. Dan wordt het in Nederland wel heel stil.” Brancheorganisatie Modint (mode, interieur, tapijt en textiel) spreekt over vijftig miljoen truien die niet door de douane mogen. ,, De Europese Unie moet zich houden aan de liberalisatie waar ze zo lang voor geknokt hebben. Doordat Spanje, Italië en Portugal hard geklaagd hebben, is er nu een stop afgekondigd. Dat is raar”, zegt een woordvoerder. De organisatie vindt dat de importstop wel op een heel onhandig moment komt. ,, We zitten nu midden in het seizoen. De meeste kledingwinkels hebben al lange tijd geleden contracten voor de wintercollectie afgesloten. Daar kunnen ze niet meer onderuit.” Leverancier Stehman, die het merk Venducci levert aan 110 winkels in Nederland, maakt zich wél enorm kwaad over de importstop en zegt er flink onder te lijden. ,, Ik heb op 18 juli 4000 truien vanuit China besteld ter waarde van 150000 euro. Ze zijn keurig aangekomen in Nederland maar ze kunnen niet naar de winkels vervoerd worden. Ik lijd hierdoor een enorm verlies.” Stehman benadrukt dat ,, we nota bene tien jaar hebben geknokt voor liberalisatie. Ik hoop dat er heel snel gepraat gaat worden en dat de stops straks worden opgeheven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden