Vijftig jeugdbendes actief in Den Haag

Afgelopen maanden zestien aanhoudingen in harde kern

PERDIEP RAMESAR

Den Haag kent vijftig problematische jeugdgroepen. Daarvan zijn 9 bendes crimineel, 27 overlastgevend en 14 hinderlijk. Meer dan de helft van de criminele groepen zit in de Schilderswijk en Transvaalkwartier. In totaal zijn er in die twee 'krachtwijken' achttien problematische groepen.

In Schilderswijk-West en Transvaal 'heersen' alleen al vijf criminele jeugdbendes. Vijf groepen staan daar bekend als overlastgevend en vier als hinderlijk.

Dat blijkt uit cijfers van de politie Haaglanden uit 2010. De leden van criminele bendes plegen misdrijven. De overlastgevende jongeren houden zich bezig met vernieling, vandalisme en buurtoverlast. De hinderlijke groepen kunnen worden bestempeld als 'hangjongeren', die door buurtbewoners als 'vervelend' worden ervaren.

Een politiewoordvoerder maakt daar de kanttekening bij dat deze groepen in elkaar overlopen. Maar toch is de hiërarchie tussen de groepen duidelijk te onderscheiden. Het grootste risico is dat leden uit de hinderlijke en overlastgevende groepen zich ontwikkelen tot criminelen. "De hinderlijke jeugdgroepen worden overlastgevend, waarna die vaak weer crimineel kunnen worden."

De groepen zijn over het algemeen gemengd van etniciteit. Marokkaanse jongeren zijn wel 'sterk oververtegenwoordigd' in de Haagse jeugdgroepen. De leeftijd binnen de bendes varieert tussen twaalf jaar tot eind twintig.

Trouw liep een maand lang mee met het project 'Mammoet'. Daarin werken teams van het wijkbureau De Heemstraat en de Bovenregionale Recherche van de politie Haaglanden samen in de aanpak van een criminele en een overlastgevende jeugdgroep in Schilderswijk-West. De aandacht ligt hierbij op de criminele 'Bende op de Delftselaan'.

De afgelopen maanden zijn zestien hardekern-leden van de Delftselaan-groep aangehouden. Zij zitten allemaal nog vast en worden verdacht van betrokkenheid bij ruim vijftig misdrijven, voornamelijk woning- en bedrijfsinbraken.

Ook hield de politie de afgelopen maanden zo'n dertig andere jongeren aan die nauwe banden met de bende hebben. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij ruim twintig misdrijven, waaronder scooterdiefstallen en geweldsdelicten. In totaal schreef de politie sinds het voorjaar zo'n 250 bekeuringen uit voor overlast.

Een aantal personen is inmiddels veroordeeld. De meeste bendeleden komen de komende maanden voor de rechter.

DE VERDIEPING

De Bende van de Delftselaan

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden