Vijftienjarige jongen uit Gouda is op djihad in Syrië

Iraakse Nederlander is waarschijnlijk weggeglipt tijdens een vakantie in Turkije. 'Hij moet hulp hebben gehad.'

PERDIEP RAMESAR

Een Iraaks-Nederlandse jongen van vijftien jaar is onlangs vanuit zijn woonplaats Gouda naar Syrië vertrokken om daar aan de gewapende djihad deel te nemen. Via zijn Facebookpagina liet hij zijn vrienden weten dat hij in het Arabische land is: 'De vraag of ik naar Syrië ben, ja, dat ben ik. Verder beantwoord ik onzinnige vragen niet. Aangezien ze alleen in het voordeel zijn van de politie', schreef Abdulrahman al S. Zijn profielpagina is inmiddels gesloten.

De leerling van havo-5 van de scholengemeenschap Leo Vroman staat bekend als 'intelligent en al jong zeer actief bezig met de islam', zeggen bronnen in de Goudse achterstandswijk Oosterwei. Op de site Ontdekislam.nl schreef hij bijvoorbeeld: 'Ik ben nu sinds één à twee jaar het geloof aan het praktiseren. Via mijn broers en vrienden ben ik erg druk bezig met kennis opdoen door verschillende dingen op internet op te zoeken. Ik heb ervoor gekozen de soenna (levenscode voor moslims, red.) van de profeet te volgen en alles wat mogelijk is over te nemen.'

De laatste tijd was hij in de wijk actief bij koranlessen. Bekenden van hem denken dat "als hij werkelijk in Syrië zit, hij zich waarschijnlijk bij de Islamitische Staat heeft aangesloten om daar te vechten". Ze menen ook dat hij niet meer van plan is om terug te keren naar Nederland en 'dat hij daar liever sterft', concluderen ze nu na hoe hij de laatste tijd bezig was met zijn religie.

Hij is, voor zover bekend, een van de weinige minderjarigen die vanuit Nederland naar de brandhaard is vertrokken. De Nederlandse autoriteiten zijn tot nog toe redelijk succesvol gebleken in het voorkomen van uitreizen door minderjarigen. Maar de kans dat er een tussendoor glipt, is er altijd. Zo is deze jongen na de zomervakantie niet meer teruggekomen. Al S. is vermoedelijk vanuit Turkije de Syrische grens overgestoken. Die grens is blijkbaar nog steeds relatief eenvoudig te passeren. Volgens bronnen in de djihadistische kring moet hij wel hulp hebben gehad om erachter te komen waar hij precies moest zijn en bij wie, omdat een 'gewone' vijftienjarige dat niet zomaar kan weten.

De moeder van de jongen zegt dat hij is weggeglipt tijdens de vakantie in Istanbul. In een videoboodschap op de site van het AD zegt de moeder dat zij bij de Turks-Syrische grens is om haar zoon te zoeken.

Djihadisten uit Gouda vallen onder het djihadistisch netwerk West-Nederland, samen met de djihadisten uit Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer, Delft en Amsterdam. Volgens de gemeente Gouda is Al S. waarschijnlijk een 'individueel geval'. Begin dit jaar zijn uit Gouda vijf vrouwelijke djihadistes van autochtone, Bosnische en Marokkaanse afkomst naar Syrië vertrokken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden