Vijftien steden houden autovrije zondag

Dit jaar geen autovrije zondag in Amsterdam. (Werry Crone) Beeld
Dit jaar geen autovrije zondag in Amsterdam. (Werry Crone)

Auto’s zijn zondag niet welkom in vijftien Nederlandse steden. Onder meer in Den Haag, Rotterdam, Breda, Eindhoven en Nijmegen zijn grote delen van de binnenstad afgezet.

Met allerlei activiteiten wordt de aandacht gevestigd op alternatieve en duurzame manieren van vervoer, zoals fietsen. In alle steden zijn feestelijke programma’s samengesteld, met veel muziek, zang en dans.

In Den Haag leidt de autoloze zondag tot kritiek van de lokale VVD en PVV. Volgens de PVV is deze dag een typisch staaltje van 'groene dictatuur' en niet meer dan 'groene symboolpolitiek'. De VVD is vooral bang dat het winkelend publiek wegblijft.

De VVD in Amsterdam ergerde zich zo aan de autovrije dagen, dat afschaffen ervan een hard punt was in de college-onderhandelingen met PvdA en GroenLinks. De liberalen kregen hun zin waardoor Amsterdam dit jaar niet meedoet aan de actie.

De autovrije zondag vormt een afsluiting van de Europese Mobiliteitsweek. Door het hele land is de afgelopen week promotie gemaakt voor wandelen, fietsen, openbaar vervoer, kritisch autogebruik en anders omgaan met mobiliteit. Vorig weekend organiseerden Utrecht, Leiden, Maastricht en Assen al een autovrije zondag.

In België blijft zondag in 32 gemeenten de auto aan de kant staan. Het gaat onder meer om Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge en Mechelen. Veel gemeenten organiseren activiteiten, zoals huifkartochten en kinderspelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden