Vijftien nieuwe Kamerleden beëdigd

(Novum) - In de Tweede Kamer zijn donderdag vijftien nieuwe Tweede Kamerleden van CDA, PvdA en ChristenUnie beëdigd. Veertien Kamerleden vervangen personen die in het kabinet Balkenende IV hebben plaatsgenomen. Eén Kamerlid neemt de plaats in van vertrekkend CDA-Kamerlid Joop Wijn, die in het bedrijfsleven gaat werken.

Het CDA verwelkomt zeven nieuwelingen in de fractie. Het gaat om Ans Willemse-Van der Ploeg, oud-wethouder van Heiloo, die vorig jaar al korte tijd Kamerlid was. Ook Corien Jonker, organisatieadviseur, was al eens lid van de Tweede Kamer. Dat geldt ook voor Raymond Knops, oud-officier bij de luchtmacht. Voormalig wethouder in Ermelo Eddy Bilder neemt voor het eerst plaats in het parlement. De 26-jarige Fries Sander de Rouwe is nu nog fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Bolsward. Madeleine van Toorenburg is jurist en komt uit Rosmalen. Antoinette Vietsch keert terug; zij was tot november Kamerlid en verloor haar plaats aanvankelijk na de verkiezingen.

Bij de zes nieuwelingen van de PvdA hoort oud-Kamerlid Khadija Arib. Zij stond op de 34e plaats van de kieslijst en kwam daardoor net niet in de fractie. Verder verwelkomt de fractie van de sociaaldemocraten de 39-jarige econoom Paul Tang uit Amsterdam. Ook nieuw is Margot Kraneveldt, het voormalige LPF-Tweede Kamerlid dat vorig jaar overstapte naar de PvdA. De andere nieuwelingen zijn Pierre Heijnen, oud-wethouder in Den Haag en Mei Li Vos, oprichter van het Alternatief voor Vakbond en bekend vanwege haar vele media-optredens. Marjo van Dijken ten slotte keert terug in het parlement.

Voor de ChristenUnie gaat Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink naar de Kamer. Zij is nu nog gemeenteraadslid in Zwolle. Ook politicoloog Ed Anker gaat naar de Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden