Vijftien Nederlanders naar Amerika met Vioxx-claim

door Joop Bouma

Vijftien Nederlandse ex-gebruikers van de pijnstiller Vioxx gaan in de Verenigde Staten procederen tegen fabrikant Merck.

Ze claimen dat ze door Vioxx hartinfarcten of beroertes hebben gehad. In de groep eisers zitten ook nabestaanden van een overleden Vioxx-gebruiker. De zaken van bijna 500 andere Nederlanders die menen dat ze gezondheidsschade hebben geleden door Vioxx, zullen niet aan de rechter worden voorgelegd omdat het oorzakelijke verband tussen medicijngebruik en klachten niet hard te maken is, zeggen hun advocaten.

Tot morgen kunnen gedupeerden een claim indienen bij een rechtbank in de Amerikaanse staat New Jersey. Na 30 september verstrijkt de termijn waarop in deze staat zaken over productaansprakelijkheid aanhangig kunnen worden gemaakt.

Precies twee jaar geleden werd Vioxx door fabrikant Merck wereldwijd van de markt gehaald. Uit een wetenschappelijke studie was gebleken dat de ontstekingsremmende pijnstiller hartinfarcten en beroertes kon veroorzaken. Vioxx was toegelaten als middel voor reumatoïde artritis, maar werd door agressieve marketing ook op grote schaal als pijnstiller voorgeschreven aan andere groepen patiënten.

De Amsterdamse letselschade-advocaten Daniëlle Zwartjens en John Beer hebben uit de 500 zaken die zij in behandeling hebben, de vijftien meest kansrijke geselecteerd. Beer: „Wij hebben bij de selectie rekening gehouden met eerdere beslissingen van rechters in de VS in andere Vioxx-zaken.”

Beer en Zwartjens hebben nauwe contacten met twee advocaten in Houston en New York, die de zaak in New Jersey voor hen zullen afhandelen. „Onze Amerikaanse collega’s willen geen zaken aannemen die onvoldoende kans op succes hebben”, zegt Beer. „Dat betekent dat wij in deze fase niets kunnen doen voor de overige 485 zaken die bij ons zijn aangemeld.”

Een van de eerste juridische hobbels is de vraag of Nederlanders in de VS wel kúnnen procederen tegen Merck. Een federale rechter in New Orleans bepaalde afgelopen maand dat groepen Vioxx-patiënten uit Frankrijk en Italië in de VS geen zaak hebben. Maar volgens Beer heeft dat oordeel geen gevolgen voor zijn zaak.

Als procederen in de VS niet kan, is er nog een mogelijkheid om in Nederland een rechtszaak te beginnen. Beer: „Maar dan wordt het moeilijker voor ons om bewijzen tegen Merck op tafel te krijgen. Wij moeten aantonen dat Merck al in een vroeg stadium wist dat er iets mis was met het middel. Dat bewijs is makkelijker te krijgen in de VS, dan in Nederland.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden