Update

Vijftien mensen aangehouden bij antiterreuractie België

Agenten blokkeren de straat in Verviers na de anti-terreuractie. Beeld epa
Agenten blokkeren de straat in Verviers na de anti-terreuractie.Beeld epa

Bij de antiterreuroperatie zijn gisteravond dertien mensen aangehouden in België en twee in Frankrijk, meldt het Belgische Openbaar Ministerie. België vraagt Frankrijk om hun uitlevering.

In een huis in de Belgische stad Verviers heeft de politie donderdag drie terreurverdachten neergeschoten. Twee van hen zijn om het leven gekomen, de derde is gewond geraakt, meldt de Belgische justitie. Het zou gaan om teruggekeerde Syriëgangers.

Ook in andere Belgische plaatsen zijn huizen doorzocht, twaalf in totaal, waarvan het grootste deel in de Brusselse gemeente Molenbeek en Verviers. Daarbij zijn vier kalasjnikovs, handvuurwapens, politie-uniformen en 'een belangrijke som geld' aangetroffen. Ook in andere landen zijn invallen gedaan, onder meer in Jemen, meldt de Belgische zender VTM.

Topterrorist
De groep verdachte jihadisten in Verviers was van plan om een prominente Belg te ontvoeren en te onthoofden, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN). De krant baseert zich op 'gerechtelijke bronnen'.

De politie wachtte volgens de krant al dagen op de komst van een topterrorist die een belangrijke rol zou spelen bij de onthoofding. Het is niet duidelijk wie het doelwit was, maar volgens HLN ging het om een magistraat of iemand van de politie met een prominente functie.

Jihadisten
Volgens de Belgische nieuwszender VRT stuitte de politie bij de inval in het huis op een groep jihadisten die zwaarbewapend waren. Het zou gaan om moslimfundamentalisten die van plan waren om een aanslag te plegen op een politiebureau. De groep, die mogelijk banden heeft met Islamitische Staat, werd al een tijd in de gaten gehouden.

Het Franse persbureau AFP meldt dat de inval mogelijk verband houdt met het netwerk rond Coulibaly, de man die vorige week een Franse politieagente neerschoot en een dag later een aanslag pleegde op een joodse supermarkt in Parijs.

Bolwerk van geradicaliseerde moslims
Verviers, een stad van 56.000 inwoners, staat bekend als concentratiepunt van geradicaliseerde moslims. Er zouden de afgelopen tijd tien van hen naar Syrië zijn gegaan om daar voor Islamitische Staat of een andere extremistische moslimgroep te strijden.

België staat bekend als een van de grootste leveranciers van jihadisten en Syriëstrijders. Vorig jaar nam de Belgische regering samen met Frankrijk het initiatief tot meer Europese samenwerking om jihadisten te onderscheppen en te ontmoedigen. Daarin werken negen Europese landen samen, waaronder Nederland. De samenwerking kwam op gang na de aanslag door een Franse ex-Syriëganger op het Joods Museum in Brussel. De verdachte van die aanslag werd in Frankrijk in de gaten gehouden, maar dat was in België niet bekend.

Kort na de politie-actie in Verviers verscheen een video met amateurbeelden van de inval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden