Vijftien jaar cel voor oud-SS'er Priebke

ROME (AP, Reuter) - Voormalig SS-kapitein Erich Priebke is gisteren schuldig bevonden aan een bloedbad onder 335 burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog en veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Hij zal daarvan echter nog maar anderhalf jaar hoeven uitzitten.

Het militaire tribunaal in Rome gaf een andere beklaagde in dezelfde zaak, de voormalige SS-majoor Karl Hass, tien jaar en acht maanden voorwaardelijk in plaats van de geëiste 24 jaar. Hij zal helemaal niet meer achter de tralies verdwijnen.

Aanklager Antonio Intelisano was tevreden met het vonnis, hoewel hij tegen Priebke levenslang had geëist. “Dit is een zeer wijs en uitgebalanceerd vonnis”, zei hij. “Het komt tegemoet aan een ieders verwachtingen. Het bevestigt het principe dat er geen verjaring bestaat bij moord in geval van oorlogsmisdaden”, zei hij. Intelisano zal niet in hoger beroep gaan.

Ook joodse organisaties leggen zich bij het vonnis neer. “Levenslang zou een belangrijke symbolische boodschap hebben afgegeven”, zei Tullia Zevi, de leider van de joodse gemeenschap van Italie. “Maar we willen niet wreed en wraakzuchtig zijn.”

Dat Priebke slechts anderhalf jaar hoeft te zitten, komt enerzijds omdat er wegens een speciale amnestieregeling meteen tien jaar van het vonnis werd afgetrokken en anderzijds omdat hij al 3,5 jaar in voorarrest heeft gezeten.

Vrijspraak

Priebke, die volgende week 84 jaar wordt, en Hass, die al 84 is, waren in 1944 betrokken bij een bloedbad op burgers bij Rome dat een vergelding van de nazi's was voor een bombardement van het verzet waarbij 33 Duitse soldaten waren omgekomen.

Vorig jaar werd werd ook al een proces tegen Priebke gevoerd, maar hij werd toen vrijgesproken omdat de rechtbank geen reden zag om af te wijken van de regel dat een moord die langer dan 30 jaar geleden heeft plaatsgevonden verjaard is.

Die beslissing leidde tot een stroom van protesten van de joodse gemeenschap in Rome. De Italiaanse regering liet hem daarop onmiddellijk weer oppakken hangende de bestudering van een uitleveringsverzoek van Duitsland. Een militair hof van beroep besloot later om de zaak nog een keer in behandeling te nemen omdat de eerste jury niet onpartijdig zou zijn geweest.

Gezondheid

De twee veroordeelden, die beiden over gezondheidsproblemen klagen, waren niet aanwezig bij de uitspraak. Beiden hebben toegegeven dat ze aan de massamoord hebben deelgenomen. Ter verdediging voerden zij echter aan dat zij geen andere keus hadden dan de bevelen op te volgen, anders zouden ze zelf voor het vuurpeloton komen te staan.

Priebke werd enkele jaren terug door Argentinië, waar hij woonde, aan Italië uitgeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden