Vijftien, gedrogeerd en op weg naar het paradijs

Leeuwenwelpen | IS maakt in toenemende mate gebruik van jongeren bij het plegen van zelfmoordaanslagen. 'Het is de laatste troef, ze weten dat ze worden verslagen.'

Hij huilt als twee politiemannen zijn armen vasthouden om te voorkomen dat hij de bomgordel tot ontploffing brengt. En nog harder, als omstanders zich bijna op hem storten nadat een bomexpert het vest heeft weten te verwijderen dat hij onder zijn Messi-Barcelona shirt aanhad.

"Ik heb niets! Allah!", roept hij huilend als een politieman hem vraagt of hij niet toevallig ook nog een telefoon bij zich heeft.

De Iraakse jongen, die volgens de politie een jaar of vijftien is, had zijn gordel zondagavond tot ontploffing moeten brengen in een sjiitische moskee in de Iraakse stad Kirkuk, zoals een leeftijdgenoot dat een paar uur eerder deed. Daarbij kwamen zes moskeegangers om. IS heeft die aanslag opgeëist.

De groep maakt in toenemende mate gebruik van jongeren bij het plegen van zelfmoordaanslagen. Waar jongemannen opvallen en worden tegengehouden, kunnen kinderen ongemerkt binnenglippen.

Zoals bij de bruiloft in het Turks-Koerdische Gaziantep op zaterdag, waar naar alle waarschijnlijkheid een jongen van tussen 12 en 14 jaar zich opblies, zeker vijftig anderen meenemend in de dood.

Of bij de voetbalwedstrijd van junioren in een plaatsje in het zuiden van Irak, waar in maart ook al een tiener zijn bomgordel tot ontploffing bracht en 43 doden vielen.

Maar ook aan de frontlinies confronteert IS de Koerdische soldaten steeds vaker met jongeren die in bomauto's op hen worden afgestuurd of moeten meestrijden in de voorste linies.

Volgens verklaringen van Koerdische militairen zijn de meeste zelfmoorddaders onder invloed van drugs; ook over de 15-jarige in Kirkuk verklaart de politiechef daar dat hij verdoofd leek. "Hij was bang, huilde en gedroeg zich niet normaal", aldus Sarhad Qadir.

De jongen komt uit Kirkuk en de politiechef wil graag weten wie hem heeft geïnstrueerd en opgeleid. "Hij geeft ons waardevolle informatie", zegt de chef, maar meer wil hij om veiligheidsredenen niet kwijt.

Bekend is dat IS kinderen van aanhangers indoctrineert en opleidt tot strijder. Daarnaast is het onderwijs aangepast; kinderen leren bijvoorbeeld rekenen door handgranaten op te tellen.

Ook gekidnapte jongens van de yezidi-minderheid in Irak zijn naar Koran-les en trainingskampen gestuurd. Van hen zijn er dertien uit IS-gebied bevrijd, meldt een Koerdische overheidswoordvoerder. Zij vertelden dat hen bij een zelfmoordaanslag heldendom en het paradijs worden beloofd.

IS noemt deze nieuwe generatie de 'Leeuwenwelpen', en beschouwt hen als de toekomst van het kalifaat. Het feit dat zij nu worden ingezet, lijkt een indicatie hoe hopeloos de situatie is. De terreurbeweging is meer dan de helft van haar veroverde grondgebied in Irak kwijt, en zeker 20 procent in Syrië. De operatie voor de bevrijding van IS-bolwerk Mosul komt op stoom, en in Syrië ligt IS-hoofdstad Raqqa onder vuur.

Volgens de Amerikanen verloor de groep in twee jaar zo'n 45.000 strijders, waardoor de inzet van de jonge generatie noodzakelijk is geworden. Datzelfde tekort leidt ook tot veranderde strategieën met meer zelfmoordaanslagen.

Politiechef Qadir, die meldt dat in korte tijd dertien IS-aanvallen op Kirkuk zijn mislukt, noemt het inzetten van jongeren "de laatste troef, ze weten dat ze worden verslagen".

undefined

'VLUCHTELINGENVLOED UIT MOSUL OP KOMST'

De Verenigde Naties maken zich op voor een enorme vluchtelingenstroom als het Iraakse leger tot een offensief overgaat om de stad Mosul te heroveren op IS. Honderdduizenden mensen kunnen dan ontheemd raken, zei woordvoerder Adrian Edwards van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN gisteren.

"Het humanitaire effect van het militaire offensief zal enorm zijn", zei Edwards.

De UNHCR zal veel grond nodig hebben voor kampen om 1,2 miljoen mensen in op te vangen. Het Iraakse leger is bezig met voorbereidingen om Mosul na twee jaar in samenwerking met Koerdische peshmerga op IS te heroveren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden