Vijftien agenten gewond bij hevige rellen Baltimore

Mannen op een politiewagen in Baltimore. Het geweld keert zich voornamelijk tegen de politie. Beeld AFP
Mannen op een politiewagen in Baltimore. Het geweld keert zich voornamelijk tegen de politie.Beeld AFP

Zeker vijftien agenten zijn gewond geraakt bij hevige rellen in de Amerikaanse stad Baltimore. Die onstonden na de begrafenis van de 25-jarige Freddy Gray.  De zwarte man overleed vorige week na zijn arrestatie. Alle reservisten zijn opgeroepen om de orde in de stad te handhaven en de noodtoestand is uitgeroepen. Volgens de burgemeester van Baltimore wordt de stad 'aan stukken gescheurd'.

redactie

Gray overleed vorige week in een politiecel. Kort daarvoor was hij gearresteerd. Volgens de politie zonder geweld, maar autopsie wees uit dat onder meer zijn nek was gebroken. Zijn dood leidde tot een week vol protesten tegen de politie.

Gisteren werd de begrafenisdienst voor Gray gehouden. Er kwamen duizenden bezoekers op af. Na afloop begonnen de rellen. Het geweld keerde zich tegen de politie, maar ook de stad werd geplunderd. Er werden ruiten ingegooid en politiewagens in brand gestoken. Nieuwszender CNN meldde dat een seniorencentrum van een kerk in brand stond.

Buiten bewustzijn
De politie zegt dat jongeren en de oproerpolitie op verscheidene plaatsen slaags raakten. Van de gewonde politieagenten hebben verschillende botbreuken. Één agent is buiten bewustzijn. De familie van Gray zegt geschrokken te zijn van het geweld. Ze wilden later deze week een vredesmars houden en roepen iedereen op rustig te blijven.

De dood van Gray doet de al hoogopgelopen spanning tussen veelal blanke politiemensen en zwarte Amerikanen toenemen. Het zijn de heftigste rellen in de Verenigde Staten sinds afgelopen zomer. Toen was er een soortgelijke opstand in Ferguson, nadat een blanke agent een zwarte jongen had doodgeschoten.

Obama
De gouverneur van de staat Maryland, waar Baltimore ligt, heeft de Nationale Garde opgeroepen. Deze speciale eenheden worden ingezet in noodsituaties. Sinds dinsdagavond geldt er een week lang een avondklok en mag niemand zomaar de straat op. De avondklok gold al voor kinderen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gesproken met de burgemeester van Baltimore. Hij heeft ook overleg gevoerd met Loretta Lynch, de nieuwe minister van Justitie die net vandaag haar eerste werkdag heeft. Het baseball-team van de stad, de Orioles, heeft de wedstrijd afgelast vanwege de rellen.

Onderzoek
De politie heeft eerder al aangegeven onderzoek te doen naar naar de toedracht van de arrestatie. Agenten gaven al toe dat Gray medische hulp had moeten krijgen voordat hij in een politiebusje werd weggevoerd.

null Beeld epa
Beeld epa
Rellen tussen demonstranten en politie in Baltimore na de begrafenis van Freddie Gray. Beeld ap
Rellen tussen demonstranten en politie in Baltimore na de begrafenis van Freddie Gray.Beeld ap
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld ap
Beeld ap
Een man in Baltimore spoelt zijn ogen uit met melk nadat hij traangas in zijn ogen heeft gekregen Beeld afp
Een man in Baltimore spoelt zijn ogen uit met melk nadat hij traangas in zijn ogen heeft gekregenBeeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld AP
Beeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden