Vijfhonderd werklozen vinden baan in horeca

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het banenproject van het Onderwijscentrum horeca heeft voor bijna alle vijfhonderd werklozen die in 1990 en 1991 zijn opgeleid, een baan opgeleverd.

Het merendeel is nu in de horeca werkzaam als kok of kelner. De gekwalificeerde term voor kelner is gastheer of -vrouw. Uit het onderzoek 'Plaatsings- en carrieremogelijkheden 1992' blijkt ook dat iets minder dan de helft bestaat uit vrouwen en allochtonen.

Tien procent van de opgeleiden heeft buiten de horeca werk gevonden. Van de vijfhonderd cursisten was meer dan de helft werkloos, terwijl een procent als gedeeltelijk arbeidsongeschikt geboekt stond.

Vanwege de groeiende vraag naar gekwalificeerd horeca-personeel ging het Horecacentrum in Zoetermeer in 1990 op zoek naar potentiele werknemers onder herintreders, allochtonen, langdurig werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Samen met alle regionale arbeidsbureaus zoekt het centrum mensen die geschikt zijn voor een opleiding van enkele maanden. Deze cursus wordt in samenwerking met de scholen voor de horeca georganiseerd en vindt grotendeels plaats op de werkvloer.

Het onderwijscentrum, dat een initiatief is van werkgevers en werknemers in de horeca, heeft het afgelopen jaar negenhonderd werkzoekenden opgeleid. Het centrum staat garant voor een baan.

De negenhonderd cursisten van 1991/'92 bestonden voor 55 procent uit werklozen, 26 procent herintreders, 18 procent allochtonen en 1 procent arbeidsongeschikten.

G. van der Veen, voorzitter van het Horeca Onderwijsraad, maakte de cijfers van het onderzoek gisteren bekend op een persbijeenkomst naar aanleiding van de vakbeurs Horecava, die volgende week in het Rai-Congresgebouw wordt gehouden. "Voor zover mij bekend, zijn we de eerste bedrijfstak die een complete regionale infrastructuur heeft opgezet om werkzoekenden te scholen met een baangarantie" , betoogde Van der Veen. Hij benadrukte dat de deelnemers niet alleen een baan vinden in de horeca, maar dat tien procent in andere branches werk vindt.

Dit jaar worden in totaal 1 100 cursisten in de verschillende onderwijsprojecten verwacht. "De resultaten van de afgelopen jaren beschouwen wij als een uitdaging om de rendementscijfers op dit hoge niveau vast te houden en liever nog te verbeteren" , aldus Van der Veen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden