Vijfduizend handtekeningen voor 'Paus naar Nederland'

Paus Franciscus krijgt volgende week post uit Nederland. Een groep rooms-katholieken die met een 'burgerinitiatief' probeert de paus over te halen naar Nederland te komen, stuurt maandag een uitnodiging naar Rome. Bij brief krijgt de paus bijna vijfduizend handtekeningen. Dat is het aantal steunbetuigingen die de handtekeningenactie 'Paus naar Nederland' in drie weken tijd opleverde.

De publieksactie kwam op gang toen begin februari bekend werd dat er bij de bisschoppen onenigheid was over een bezoek van de paus aan Nederland. Er zou geld, beveiliging en een draaiboek (met een bijeenkomst in de Amsterdam Arena) zijn geregeld. Maar tot een daadwerkelijk bezoek kwam het niet.

Een groep kritische katholieken die samenwerken onder de naam 'Bezield Verband' begon daarop een burgerinitiatief om de paus alsnog in de Amsterdam Arena te krijgen. In totaal kunnen er 55.000 personen in het Amsterdamse stadion. Volgens initiatiefnemer Ad de Groot steken de nu verzamelde vijfduizend handtekeningen daar niet schril bij af. "Marketeers gaan doorgaans uit van een positieve respons van vijf procent van de geïnteresseerden. Dat betekent dat we de Arena makkelijk twee keer vol kunnen krijgen."

De Groot stuurt niet alleen een uitnodiging naar de paus. Zijn actiegroep stuurt maandag ook een bericht naar de Nederlandse bisschoppen met het verzoek er nogmaals bij de paus op aan te dringen dat een bezoek aan Nederland wenselijk is. Alleen de bisschoppen kunnen de paus officieel uitnodigen.

Twee weken geleden wezen de bisschoppen er nog op dat een pausbezoek er voorlopig niet in zit. Volgens De Groot is een pausbezoek belangrijk omdat het 'een spannende periode is' voor Nederlandse katholieken. "Er is onder meer onvrede over de vele kerksluitingen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden