Vijfde dopinggeval tijdens Spelen

De ontdekking van felbinac-sporen bij Mythilus, het paard van de Amerikaanse dressuuramazone Courtney King, is het vijfde hippische dopinggeval van de Olympische Spelen.

Fred Troost

De klap komt hard aan. Het bericht dat vier springpaarden positief getest waren, was nauwelijks verwerkt en nu blijkt er een vijfde geval te zijn. Bij Mythilus, de 14-jarige ruin van de Amerikaanse dressuuramazone Courtney King, werden bij controle op 19 augustus sporen van de ontstekingsremmer felbinac aangetroffen. De verboden stof zit bijvoorbeeld in medicijnen tegen reuma.

King begrijpt er niets van. Op haar website schrijft ze: „We zijn de hele dag bezig geweest op internet om uit te vinden waar felbinac voor gebruikt wordt en hoe het in Mythilus terecht kan zijn gekomen. Ik had nog nooit van felbinac gehoord. Voorzover we weten is het middel in Amerika niet verkrijgbaar. Met mijn paard was niets aan de hand.”

Dat is niet helemaal waar. Bij aankomst in Hongkong werd Mythilus in de paardenkliniek opgenomen omdat het dier hartritmestoornissen had vanwege de stress van de vlucht. In de kliniek is hij door de Amerikaanse veterinair Rick Mitchell behandeld.

Hij, King, de grooms en anderen die in de buurt van Mythilus zijn geweest, zijn inmiddels ondervraagd, maar dat heeft niets opgeleverd. De verklaring van het tribunaal van de internationale hippische organisatie FEI luidt dan ook, enigszins cynisch: „Er zijn omstandigheden die het moeilijk maken om uit te wijzen hoe het middel in het lichaam van het paard is gekomen.”

John Long, hoofd van de Amerikaanse veterinairs, heeft daar meteen een, wat voorbarige, conclusie uit getrokken: „Het lijkt erop dat Mythilus het middel heeft gekregen zonder dat Courtney King of dokter Mitchell hier vanaf wisten.”

Dat riekt net iets te veel naar de gewenste doofpot –zoals wel vaker in Amerikaanse dopingkwesties. Voorlopig is King, geheel volgens de richtlijnen van de FEI, geschorst. Dat is ook het geval met de springruiters Ahlmann (Duitsland), Lynch (Ierland), Hansen (Noorwegen) en Alves (Brazilië), de eerdere verdachten in Hongkong. In alle gevallen zijn inmiddels ook de B-stalen onderzocht en positief bevonden.

Volgende week zal het FEI-tribunaal zich in Lausanne over de dopingzaken buigen. De verdachten zijn vrij om al of niet te verschijnen.

King, dertiende in Hongkong: „Ik zit in een frustrerende situatie. Ik moet mijn onschuld bewijzen terwijl dat erg moeilijk is. Mijn hele reputatie kan kapot gaan.”

Lynch heeft al aangegeven dat hij naar Lausanne komt. Hij heeft in een persconferentie toegegeven dat hij zijn paard Latinus met capsaicin, een uithoudings- en gevoeligheid bevorderend middel in zalfvorm, heeft behandeld, en dat hij dat het hele jaar tijdens iedere warming-up al doet.

Ook Ahlmann gaf openheid van zaken en ook hij vertelde dat hij zijn paard Cöster niet voor het eerst met het zalfje heeft behandeld. De achterliggende boodschap van beide pikeurs is dat ze onwetend waren van de gevolgen van een voor hen routinematige handeling.

Ahlmann is nog meer in het nauw gedrongen nu de Duitse bond overweegt hem de transportkosten naar Hongkong te laten betalen. De bond, die zich realiseert dat de Duitse paardensport na een eerdere olympische affaire (2004: Ludger Beerbaum) wel in een erg kwaad daglicht komt te staan, moet nu wel maatregelen nemen. Een foutje kan, binnen de ultra-strenge regels voor paarden, de beste overkomen, maar niet keer op keer.

Voor Kurt Gravemeier, de bondscoach van de Duitse springploeg, is de limiet al bereikt. Hij heeft aangekondigd terug te willen treden. Gravemeier, sinds 2000 bondscoach, beseft dat zijn geloofwaardigheid en integriteit onder deze dopinggevallen schade lijden en dat wil hij niet langer meemaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden