'Vijfde colonne' bij Vogels

IJsselmeervogels, het tobbende boegbeeld van de zaterdagamateurs wint van koploper Be Quick '28. Dat lijkt heel wat, maar het is toch niet meer dan schone schijn. Achter de gunstige uitslag (3-1) gaat het gevoelige verlies van het eigen gezicht schuil.

IJsselmeervogels is meer dan een voetbalclub. Het is ook de helft van de plaatselijke bevolking die in roodwitte kleuren denkt. Er horen (naast de echte) ook supporters bij, die in de eerste plaats juichen voor voetballers uit het eigen dorp. Die na een nederlaag de schuld geven aan een speler die niet bij 'het eigen volk' hoort. Dus kreeg Dick Knijn, die in Hoorn woont, meermalen te horen dat hij maar 'naar zijn eigen hol' terug moest gaan.

IJsselmeervogels, dat zijn ook oud-voetballers die aan hun eigen carrière en hun huidige status als zakenman/sponsor het recht ontlenen om, zonder daartoe te zijn aangesteld, waar en aan wie dan ook hun visie op het reilen en zeilen van de club te geven. Zij allen vormen de achterban. Als individuen vaak onzichtbaar. Maar in goede of slechte tijden, ze zijn er altijd en je hoort ze overal.

De buitenwacht ziet deze Spakenburgse 'vijfde colonne' meestal over het hoofd. Voor hen zijn Arthur van den Berg, Lianne Bol en Erik Assink het gezicht van IJsselmeervogels. En dat gezicht hebben ze bij de Vogels vorige week verloren.

Trainer Erik Assink is weggestemd tijdens een bestuursvergadering. Secretaris Lianne Bol spreekt van 'een democratische beslissing, die je moet respecteren'. En voorzitter Arthur van den Berg verwijst naar bestuursleden die onder de druk van buitenaf bezweken zijn, maar die in een eerder stadium 'met hun volle verstand' gekozen hadden voor verlenging van het contract met Assink. Beiden hebben zij geweigerd mee te werken aan het ontslag van de trainer die hen in zes jaar drie titels bezorgde. Zij hielden de eer aan zichzelf en legden met onmiddellijke ingang hun functie neer.

De spelergroep reageerde furieus op het vertrek van de trainer, die hun volle vertrouwen had. Maar een praatsessie haalde niets meer uit. Penningmeester Peter Korlaar, nu ook waarnemend voorzitter, kon slechts herhalen dat de meerderheid van de bestuursleden 'te weinig vertrouwen had, dat het alsnog goed zou komen.' Bij Dick Knijn haalde die boodschap niets meer uit. De amateur-international had zijn buik meer dan vol van IJsselmeervogels en liet weten dat er op hem niet meer gerekend hoeft te worden. Hij behoorde zaterdag dan ook tot de opvallende afwezigen. De mooie prestatie van de spelers die wel in het veld kwamen, wekt nu de indruk dat de nog zittende bestuursleden er goed aan hebben gedaan om Assink de laan uit te sturen.

Maar aanvoerder Rob Hopman (geschorst), die voor de wedstrijd al had gezegd niet in een schokeffect te geloven, wilde daar ook na afloop niet van weten: ,,Die overwinning was er met Erik ook wel gekomen.'' En assistent-trainer Wim van der Linden, die 'om Erik en de jongens niet in de steek te laten' zaterdag als coach op de bank zat, was nog duidelijker: ,,Ik ben blij voor IJsselmeervogels, maar ik ben verdrietig om de drie die er niet meer zijn. We zijn er alleen maar zwakker op geworden. Heus, met Erik was dit ook gebeurd.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden