’Vijf zuilen is als de apk, maar wie voert die uit?’

door Lodewijk Dros

Het idee van vijf zuilen voor protestanten vindt weerklank. Maar wie gaat dat organiseren?

„Het gríjpt me”, zegt Dick Looijen. De voorman van de Inwendige Zendingsbond (IZB) – stevig orthodox – is enthousiast voor het idee van theoloog Bart Robbers om vijf zuilen voor het protestantisme te maken.

Gisteren zette Robbers in Trouw uiteen hoe hij, leentjebuur spelend bij moslims, tot vijf zuilen was gekomen: vuistregels voor een dagelijks, wekelijks of maandelijks ritueel. Hij signaleerde dat protestanten kampen met vormenarmoede, een gebrek aan vanzelfsprekendheid over hoe het geloof uiten.

Looijen beaamt dat. „In orthodoxe kringen leefden we lang met een mantel van rituelen om ons heen. Dank- en biddagen, een sociaal netwerk van mensen die allemaal deden zoals wij: ’Zo zijn onze manieren’. Maar het vanzelfsprekende verdwijnt ook bij ons. Het idee van Robbers roept herkenning bij me op. Van vroeger. Toen het leven nog ritme had.”

Wat Looijen vooral aanspreekt is een jaar van toewijding – zuil vijf van Robbers. „In evangelische kring doen ze zoiets al.”

Volgens de IZB-voorman is er behoefte aan het ’aanbrengen van samenhang, met een christelijke identiteit’. „Maar wie of wat moet er in het versplinterde protestantisme de boel gaan binden? Wie gaat, wie kán zoiets organiseren?”

Dat vraagt Richtsje Abma zich ook af. Ze is predikant en studiesecretaris van Op Goed Gerucht, een predikantenclub binnen de PKN.

„De christelijke identiteit terugbrengen, dat moeten we zeker doen. Goed voor de coming out. Als je eenmaal achttien bent, is het alsof je weet hoe je christen blijft en hoe je dat onderhoudt. Maar dat is niet zo. We gaan wél elk jaar met de auto naar de APK, maar het jaarlijks opfrissen van het geloof doen we niet. Dat vind ik het goede van Robbers plan: het biedt vuistregels voor het opfrissen. Eens per jaar naar de EO-Jongerendag, of naar meditatiecursus, prima.”

Abma ziet het al voor zich: achterin elke kerk hangen de vijf zuilen. Maar of het ervan komt? Ze betwijfelt het. „Robbers klinkt me te opgelegd. In Op Goed Gerucht zie ik niet gebeuren dat dit aanslaat. Die dominees zijn veel te individualistisch. ’Laat mij maar lekker het evangelie van Johannes lezen’, zeggen ze, ’in de zomer naar de naturistencamping en zeur verder niet aan mijn hoofd’. Ze zijn allergisch voor zulke regels.”

Bovendien, zegt Abma, „bereiken we met al dat democratisch overleg in de kerk nóóit overeenstemming over wat die vijf zuilen precies moeten zijn.”

Daarom, zegt Abma, is het vijfzuilenidee wel een ’prikkelend gedachtenexperiment’. „Maar ik ben bang dat het daar bij blijft. Misschien moet Robbers er eerst maar eens steun voor proberen te krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden