Vijf zeereservaten

Volgens de Nota Ruimte moeten er op het Nederlandse continentaal plat vijf zeereservaten komen:

De Doggersbank Al eeuwen een bekende naam, omdat er op de ondiepe zandbanken zeeslagen werden gevoerd. De bank is een paaiplaats voor veel commerciële vissoorten, zoals spiering, kabeljauw en haring. Vroeger paaiden roggen er ook, maar die zijn geheel opgevist. Op de bank wemelt het van de vissen waarvan veel beschermde vogels leven, zoals alken, jan-van-genten en noordse stormvogels. Ook komen er honderden dolfijnen en walvissen voor. De Duitsers willen van hun deel van de Doggersbank ook een zeereservaat maken, waardoor een goed aaneengesloten reservaat ontstaat.

Centrale Oestergronden Dit is een groot slibrijk gebied dat vroeger, op veertig meter diepte, vol lag met oesters. Begin vorige eeuw heeft de visserij in veertig jaar tijd alle oesters opgevist, aldus Han Lindeboom van Alterra. Nu wemelt het van de zeldzame bodemdieren. Omdat het gebied zo groot is kan het niet in zijn geheel reservaat worden, meent De Noordzee, dat zou niet te controleren zijn. Daarom is de kern aangewezen als reservaat, waar de meeste bijzondere bodemdieren voorkomen, zoals zeepennen en gravende megafauna.

Klaverbank De Klaverbank is minder bekend, maar uit studies van de grindindustrie is gebleken dat deze grindbank bijzonder leven bevat. Zij ligt op 30-40 meter diepte en is een paar meter hoger dan de omgeving. De grindbank bestaat uit grind, grote stenen en fossiele schelpen. Daarop leeft bijzonder koraal zoals dodemansduim. Verder bieden de grillige vormen van de grindbank een schuilplaats voor bedreigde vissoorten zoals kabeljauw en zeeprik.

Friese Front Het Friese Front is een ontdekking van wetenschappers. Het is een slibrijk gebied dat zich steeds verplaatst, onder invloed van de aanvoer van slib vanaf de Engelse kust. Het is een voedselrijk stukje zee met bijvoorbeeld grote concentraties sprot, voer voor zeekoeten, alken en bruinvissen. Vanwege de beweeglijkheid van het gebied heeft De Noordzee voor grenzen gekozen die zeer ruim om het Friese Front heen liggen.

Kustzone De Kustzone is een dynamisch stukje Noordzee met zich verplaatsende zandbanken, duinen en stranden, waar rivieren in uitmonden. Ecologisch loopt het tot de twintig meter dieptelijn. De Noordzee stelt voor om voor de bescherming van het reservaat de bekende twaalfmijlszone te nemen, die daarmee ongeveer gelijk loopt. In de kustzone komen meer zeldzame vissen voor dan elders op zee, zoals de zeeprik en de rivierprik. Vroeger kwamen ook steur, zalm, fint en houting in grote aantallen voor. De Kustzone biedt voedsel aan veel beschermde vogels en aan walvisachtigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden