Vijf werken van Cranach gestolen uit Duits museum

WEIMAR (DPA, AP) - Uit het stedelijk museum van Weimar in Duitsland zijn maandag voor zonsopgang acht 16de-eeuwse schilderijen gestolen. De werken die niet verzekerd waren, hadden een gezamenlijke waarde van 60 miljoen mark (ruim 65 miljoen gulden).

Vijf van de schilderijen waren van de hand van Lucas Cranach de Oude, een van de belangrijkste 16deeeuwse Duitse schilders. De andere drie schilderijen waren van leerlingen van Cranach. Op verscheidene van de gestolen doeken, die zijn gemaakt tussen 1521 en 1528, staat Martin Luther afgebeeld. Meegenomen zijn onder meer het werk 'Martin Luther als jonkheer Jorg' (uit 1521), een portret van keurvorst Johan Friedrich von Sachsen (rond 1526) en het portret van prinses Sybille von Cleve, een van de bekendste Cranach-schilderijen van de collectie in Weimar.

De dieven verschaften zich toegang tot het in een kasteel gevestigde museum door een gat te maken in een ijzeren hek en tralies voor een kelderraam te forceren. Het alarmsysteem van het museum trad in werking, maar bewakers van het museum en de politie gingen ervan uit dat het vals alarm was. Pas toen het alarm twee minuten later voor de tweede keer afging, kwam de politie in actie. Toen waren de dieven echter al verdwenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden