vijf vragen / ’Seks is eigenlijk heel alledaags’

Lydia Koopmans (35) is bedenkster van de website www.hoehetmoet.nl, met voorlichting over seks. In een maand tijd meldden zich al honderdduizenden bezoekers.

Zien jongeren al niet genoeg seks op internet?

„Jongeren bekijken inderdaad veel seks op internet. Toch ontdekten we een gat in de markt. Jongeren willen graag visuele handelingen zien over hoe het echt moet, van een betrouwbare bron. Deze manier van voorlichten bestond nog niet. Hoehetmoet.nl wil juist een tegengeluid bieden aan de troep die jongeren voorgeschoteld krijgen. Porno is voornamelijk de visualisatie van mannelijke fantasieën. Vaak is het een wat overdreven of extreme manier van seks bedrijven. We willen jongeren laten weten hoe je seks leuker en makkelijker kan maken. Seks is liefdevol en doe je nooit tegen je zin. Je moet het samen beleven op een verantwoordelijke manier, met voorbehoedsmiddel. Seks is niet heel sensationeel, maar eigenlijk heel alledaags.”

Als de techniek goed is, is de seks ook goed, veronderstelt de website. Maar de beleving ervan is toch heel persoonlijk?

„Natuurlijk. We dragen alleen maar ideeën aan die de kijkers kunnen uitproberen. De toon is niet dwingend. Dit is wat je zou kunnen doen, of: ’probeer dit eens’. Daarnaast laten wij ook jongeren aan het woord over hoe zij het desbetreffende standje ervaarden. Dat kan positief of negatief zijn. Jongeren kunnen op die manier ook besluiten dat ze aan een bepaalde seksuele handeling nog niet toe zijn.”

De cursus anale seks staat op nummer 1. Verrast?

„Ik moet bekennen dat ik daar ook niet zo gelukkig mee ben. Ook pijpen en beffen staan in de top 5. Opmerkelijk is dat al deze cursussen een volgende stap zijn in de seksuele carrière die iedereen doorloopt. Het zijn ook de onderwerpen die het meest in de taboesfeer liggen en waar minder informatie over beschikbaar is.”

De website richt zich op de doelgroep 16 tot 25 jaar. Komen ook ’ouderen’ de site bezoeken?

„We hebben geconstateerd dat 80 procent van de bezoekers onder de 25 is. Er komen ook ouderen de website bekijken. Behalve media denken wij ook dat veel ouders een kijkje hebben genomen. Ze willen weten of het geschikt is voor hun kind. Op het forum zijn veel positieve reacties van ouders te lezen.”

Waarom moeten jongeren betalen om filmpjes te kijken of cursussen te volgen?

„Ik vind het ook jammer dat de site niet geheel gratis is. Leden betalen 1 euro 10 voor een cursus of filmpje en niet-leden 1 euro 50. Het liefst wil je natuurlijk je eigen product voor zoveel mogelijk jongeren toegankelijk aanbieden. Wij hebben investeerders ingeschakeld om de website te ontwikkelen. Die kosten moeten wij er weer uit halen. Misschien zijn de filmpjes in de toekomst wel gratis te bezichtigen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden