Vijf vragen over het opschonen van de Wallen

De Rekenkamer Amsterdam presenteerde vrijdag een rapport over het gemeentelijke beleid om de Amsterdamse Wallen aan te pakken. Vijf vragen over deze aanpak, het zogeheten project 1012.

Wat houdt het in?
Het project 1012 is vernoemd naar het postcodegebied van de Amsterdamse binnenstad. Ook de Wallen zijn daar onderdeel van. De gemeente wil dat dit gebied een flinke transformatie ondergaat: het aantal prostitutieramen moet afnemen van 482 begin 2007 tot 290. Van de 76 coffeeshops moeten er 26 verdwijnen. Ook moeten er minder souvenirshops en snackbars en meer sjieke horecazaken en modeateliers komen. Onderdeel van de operatie is ook het opschonen van het nu nog erg rommelige Damrak.

Wat is het doel?
Met het project wil de gemeente naar eigen zeggen zaken als vrouwenhandel en het witwassen van crimineel geld tegengaan. Bovendien vindt zij dat de bedrijvigheid in het postcodegebied momenteel te eenzijdig is. Er zouden te veel zogeheten laagwaardige bedrijven zijn: prostitutiebedrijven, snackbars en louche bars.

Hoe pakt de gemeente dit aan?

Enerzijds trekt zij de vergunningen in van ondernemers op basis van de wet Bibob. Die geeft de gemeente het recht licenties te weigeren als zij vermoedt dat ze worden misbruikt voor criminele activiteiten. Anderzijds kochten woningcorporaties de afgelopen jaren panden op van bijvoorbeeld raamexploitanten. Vaak gebeurde dat met financiële steun van de gemeente. Exploitanten van prostitutieramen of coffeeshops die hun zaak een andere invulling willen geven, krijgen subsidie. In de toekomst wil de gemeente ondernemers ook gaan onteigenen.

Hoe staat het met de plannen?

Het project 1012 begon voortvarend. Vooral in de eerste jaren werden er veel prostitutiepanden opgekocht. De afgelopen tijd lijkt het tempo echter af te nemen. Er zijn al een tijd geen grote aankopen meer geweest. Dat komt ook door de economische crisis. De gemeente en corporaties hebben minder geld om panden op te kopen. Uit recente cijfers blijkt overigens dat het aantal panden waarin raamprostitutie zit, is gedaald van 142 (in 2007) naar 112 (dit jaar).

Werkt project 1012?

In het eindrapport over het zogenoemde Emergoproject bleek onlangs dat de aanpak van de georganiseerde misdaad op de Wallen loont. Bij het Emergoproject werkten gemeente, politie, justitie, Belastingdienst en het ministerie van Justitie samen om de georganiseerde misdaad in het Wallengebied aan te pakken. De Rekenkamer Amsterdam concludeerde vrijdag in een rapport dat het onmogelijk is te meten of project 1012 werkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden