Vijf vragen over giro 555

null Beeld

Bij de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is er 6,5 miljoen euro voor Haïti binnen gekomen. Wat gebeurt er met het ingezamelde geld? Vijf vragen over SHO en giro 555.

Wie zijn de SHO?

Het Nederlandse Rode Kruis, Cordaid, Unicef Nederland, ICCO&Kerk in Actie, Tear, Terre des Hommes, Save the Children, World Vision en Oxfam Novib besloten in 1989 dat zij in het vervolg gezamenlijk zouden optrekken bij noodhulpacties. Belangrijke reden was dat het voor mensen die geld willen geven, makkelijker is om dat op één gezamenlijk gironummer (555) te storten dan bij allerlei verschillende nummers.

Wat gebeurt er met het ingezamelde geld?

Dat is uitsluitend bestemd voor noodhulp. In Haïti is dringend behoefte aan water, voedsel, medicijnen, tenten, muskietennetten en zuiveringstabletten voor drinkwater. De hulporganisaties zorgen ook voor voorzieningen. Zo kost het aanleggen van twee tijdelijke toiletten 70 euro. Voor 15 euro krijgt een Haïtiaan zeep, tandpasta, shampoo, een tandenborstel en een emmer om water te halen. Tien emmers kosten samen 35 euro. Een verplaatsbare drinkwatertank met een inhoud van 10.000 liter is voor 270 euro te realiseren.

Er was toch nog geld over van de tsunami?

De inzamelingsactie voor de tsunami die Zuidoost-Azië op Tweede Kerstdag 2004 trof, heeft 208 miljoen euro opgeleverd. Dat geld is voor 99,7 procent besteed, aldus de SHO. Er bleef 730.000 euro over, omdat sommige projecten wat goedkoper uitvielen dan geraamd. De hulporganisaties zijn nog steeds actief in het gebied, maar werken nu weer vanuit hun reguliere budget. De SHO hebben besloten het resterende bedrag te storten in de pot voor Haïti.

Kunnen mensen zelf ook actief iets doen?

De SHO ontraadt mensen ten stelligste om af te reizen naar Haïti. Er is niet zozeer gebrek aan helpende handen, als wel aan de coördinatie van die hulp. Particuliere hulpacties in Nederland worden wel op prijs gesteld. Zo heeft een cateringbedrijf besloten voor elke verkochte kop soep een euro te schenken aan SHO. Mensen die een eigen website hebben, kunnen op de site giro555.nl een programmaatje downloaden waarmee hun homepage tijdelijk helemaal in het teken van de hulp voor Haïti komt te staan.

Welke acties van SHO brachten het meeste op?

De tsunami-actie van 2004/2005 staat met een opbrengst van 208 miljoen euro onbetwist aan kop. Daarna volgen de actie voor Kosovo (2000) met 52 miljoen euro, de hulpactie voor Midden-Amerika na de orkaan Mitch (2000) met 37 miljoen euro, de actie na de aardbeving in Pakistan en India (2005) met 36,5 miljoen euro en de hulpactie voor Rwanda (1994) met 35 miljoen euro. In alle gevallen heeft het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking bijgedragen. Voor Haïti heeft minister Bert Koenders beloofd om het ingezamelde bedrag te verdubbelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden