Vijf vragen over de tegemoetkoming van de Staatsloterij

De Staatsloterij maakte zich tussen 2000 en 2008 schuldig aan misleiding. Beeld anp
De Staatsloterij maakte zich tussen 2000 en 2008 schuldig aan misleiding.Beeld anp

De Staatsloterij komt lotenkopers tegemoet, nadat de rechter misleiding vaststelde. Vijf vragen over het akkoord.

Rianne Oosterom

Wat staat er in het akkoord?

Gratis loten voor iedereen! Ten minste, wie tussen 2000 en 2008 loten kocht van de Staatsloterij, kan sinds gisteren tot vier loten krijgen voor een speciale trekking van 13,5 miljoen. In totaal vergeeft de Staatsloterij 11.000 prijzen, waaronder vijf prijzen van een miljoen. De trekking is op 27 mei.

Wie zich heeft aangesloten bij de Stichting Staatsloterij Schadeclaim, met wie dit akkoord is gesloten, krijgt veertig euro compensatie. Hetzelfde geldt voor claimclub Loterijverlies BV.

Daartegenover staat dat de lotenkopers die zich bedrogen voelen, moeten stoppen met juridische procedures tegen het kansspelbedrijf.

Omdat de Staatsloterij verwacht niet iedere misleide klant te bereiken, doneert zij 450.000 euro aan drie goede doelen. Ook komt er een speciale ombudsman voor deelnemers en zegt de Staatsloterij haar klachtenafhandeling te verbeteren.

Wat heeft de Staatsloterij op haar kerfstok?

Dit akkoord is de uitkomst van een jarenlange rel over misleiding door de Staatsloterij, die van 2000 tot 2008 niet vermeldde dat onverkochte loten óók meededen aan trekkingen. Daardoor hadden lotenkopers een kleinere winkans dan zij dachten. Twee jaar geleden bepaalde de hoogste rechter dat er inderdaad sprake was van ‘misleiding’.

De Staatsloterij zei dat andere loterijen ook op deze manier werkten, maar dat vond de Hoge Raad geen goed argument. Het kansspelbedrijf praatte anderhalf jaar lang met de claimclubs, en kwam dus tot een schikking met één van hen.

Moet ik nu zo snel mogelijk naar de winkel voordat de gratis loten op zijn?

Nee, boze klanten kunnen beter achter de computer kruipen. Gratis loten zijn alleen online te bestellen, sinds gisteren via www.staatsloterij.nl/akkoord. Ook wie geen bonnetjes uit 2000 of oude loten in de sokkenla heeft liggen, kan alsnog meedoen aan de trekking. Een woordvoerder van de Staatsloterij laat weten ‘ruimhartig’ om te gaan met gebrek aan bewijs.

Wie geen bewijs, zoals een betalingsafschrift, kan uploaden op de site, krijgt één of twee gratis loten, afhankelijk van wat de consument zelf invult bij de vraag hoeveel loten hij in die jaren gekocht heeft. Dat dit fraudegevoelig is, weegt volgens een woordvoerder niet op tegen het idee dat de compensatie ‘voor iedereen’ is. Wie wel bewijs heeft, krijgt vier gratis loten. Er snel bij zijn is niet nodig, laat de woordvoerder weten. De Staatsloterij blijft loten verstrekken aan iedereen die zich aanmeldt, alleen de kans om iets te winnen wordt per lot kleiner natuurlijk.

Wat vinden de boze lotenkopers hiervan?

Niet iedereen is even blij. Loterijverlies BV, waarbij een kleine 200.000 mensen zijn aangesloten, noemt het akkoord ‘een belediging voor bedrogen deelnemers’ en vindt dat de Staatsloterij ‘het bedrog met een schijntje afkoopt’. Voorzitter Ferdy Roet zegt de juridische strijd tegen het kansspelbedrijf voort te zetten. Hij roept boze lotenkopers op zich niet te laten verleiden door gratis loten en een schadevergoeding van 40 euro. Hij wil dat de Staatsloterij de aanschaf van álle misleidingsloten vergoedt, dat komt volgens hem neer op 2.000 euro per persoon.

Wordt hiermee de imagoschade van de Staatsloterij hersteld?

Volgens de woordvoerder van de Staatsloterij herstelt het bedrijf door dit akkoord zijn betrouwbare imago als oudste loterij van Nederland. Maar marketingdeskundige Paul Moers denkt daar anders over. “Dit akkoord is geklungel van de bovenste plank.”

Wie een fout maakt, moet dat direct toegeven, door het stof gaan, in plaats van jarenlang procederen, zoals de Staatsloterij deed, aldus Moers. “Door die procedures en alles wat daarover geschreven is, denken mensen: de Staatsloterij, dat zijn die oplichters. Die associatie verdwijnt niet zomaar. De gratis loten komen veel te laat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden