null

Kunst in quarantaine

Vijf virusfilms die je veilig vanaf de bank kunt kijken

Beeld ANP

De cultuursector zit op slot, maar kunst is ook buiten de theaters en musea te vinden. Filmcriticus Ronald Rovers tipt vijf virusfilms die de moeite van het kijken waard zijn.

Vijf virusfilms die gezellig vanuit huis te kijken zijn, nu corona over de wereld waait. Misschien geven ze troost of wijsheid. Misschien zetten ze de realiteit ietwat in perspectief.

1. ‘Contagion’ stelt gerust

Voor de Amerikaanse regisseur Steven Soderbergh kwam de uitbraak van het coronavirus vast niet als verrassing. Uit de research die hij deed voor zijn film ‘Contagion’ (2011) was hem al gebleken dat zo’n uitbraak onvermijdelijk was. “Iedereen waar je mee sprak, zei: Er zit een grote aan te komen”, zo vertelde hij rond de release van zijn film. De scenarist van Contagion, Scott Z. Burns, bekritiseerde de afgelopen week de slappe eerste reactie van Trump op de virusuitbraak.

Contagion gaat over de ingrijpende gevolgen van een onbekende ziekteverwekker en de wereldwijde inzet van wetenschappers om een oplossing te vinden. De film is op dit moment een van de best bekeken films van Warner en dat is wel te begrijpen. De aantrekkingskracht zit ’m in de nuchtere manier waarop Soderbergh zijn verhaal vertelt: de toon is koel en urgent. Precies zoals je hoopt dat deskundigen, en eigenlijk wij allemaal, reageren op een virusuitbraak. Het is inspirerend te zien hoe de personages hun hoofd erbij houden in tijden van crisis. En geruststellend: de ziekte in Contagion is veel en veel dodelijker dan Covid-19. (Amazon Prime)

2. ‘Blindness’, zonder zombies

Als film is deze bewerking van ‘De stad der blinden’ van José Saramago niet helemaal gelukt, maar ter afwisseling is hij wel fijn. In veel virusfilms verandert de mensheid in zombies: een komische overdrijving van het idee van de kritiekloze consument. In ‘Blindness’ (2008) van de Braziliaanse Fernando Meirelles verliezen mensen hun gezichtsvermogen. Ook dat is een metafoor, want blindheid die zich als een virus verspreidt, is een krachtig beeld voor een volk dat niet meer nadenkt en kritiekloos achter politieke leiders aanloopt. (iTunes)

3. Het spookbeeld van ‘Children of Men’ 

Absoluut een aanrader, corona of niet, deze sciencefiction over een pandemie die in 2027 de mensheid onvruchtbaar heeft gemaakt. Daardoor is er al achttien jaar geen baby geboren. Het spookbeeld van de film uit 2006 van de Mexicaanse Alfonso Cuarón is niet de ziekte, ook al sterft de mensheid langzaam uit. Het spookbeeld is het verlies van menselijkheid en beschaving, het vestigen van een fascistische dictatuur en de toename van racistische sentimenten. De film laat zien dat dat misschien nog wel de grootste opgave zal zijn als de wereld hoop verliest: iets van een beschaving behouden en voorkomen dat mensen zich als beesten gaan gedragen. (Amazon Prime)

4. De pest in ‘Panic in the Streets’

Deze film van de Amerikaan Elia Kazan uit 1950 is een van de eerste films over een epidemie. ‘Panic in the Streets’ gaat over een man die de identiteit van een onbekende dode probeert te achterhalen nadat hij ontdekt dat het lichaam besmet is met de pest. Kazan maakte de film ruim een halve eeuw vóór Soderbergh maar allebei zijn ze kritisch over overheden die de impact van een virusuitbraak bagatelliseren, zoals de afgelopen weken in de VS ook weer gebeurde.(Archive.org)

 5. Op zoek naar zingeving in ‘12Monkeys’

Een man wordt vanuit het jaar 2035 terug in de tijd gestuurd om een zwakke variant van het virus te vinden dat in 1997 vijf miljard mensen het leven zal kosten. Dit is niet zozeer een film over het voorkomen of het overleven van een pandemie. Dit gaat over zingeving ondanks een naderende ondergang. Maar het gaat ook over die ondergang. Bij Netflix is een eigentijdse adaptatie te zien van deze cultklassieker uit 1995. (iTunes)

We zijn benieuwd hoe u in uw cultuurbehoefte gaat voorzien, nu alle samenkomsten zijn afgelast. Heeft u tips voor ons en andere lezers? Stuur ze naar kunst@trouw.nl

Lees ook:

De zombie gaat nooit dood. En de zombiefilm ook niet

De zombie-uitbraak is ook doorgedrongen tot de 72ste editie van het filmfestival in Cannes. Dat opent vanavond met een zombiekomedie. Wat maakt die wandelende lijken toch zo aantrekkelijk?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden