Verhuizing

Vijf uur om het Witte Huis Trump-klaar te maken

null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl Donald Trump wordt beëdigd en Barack Obama symbolisch het podium verlaat, zijn achter de schermen zo'n honderd mensen verantwoordelijk voor de verhuizing in het Witte Huis.

Jonathan Ploeg

Wanneer Donald Trump vrijdagmiddag tussen 15.30 en 17.00 uur (lokale tijd) thuiskomst, zullen zijn pakken in de kledingkast hangen, staan zijn familiefoto's uitgestald op het door hemzelf uitgekozen dressoir, en zal zelfs zijn favoriete snack niet ontbreken in de keukenkast. Want zodra scheidend president Barack Obama en zijn gezin op vrijdag 20 januari 2017 rond 10.30 uur het pand verlaten, wordt een maandenlange voorbereiding in krap vijf uur met militaire precisie ten uitvoer gebracht.

Terwijl de wereld haar ogen op de inauguratie van Trump richt, gaan de ruim negentig man vast personeel als een wervelwind door het woongedeelte op de bovenste etages van het Witte Huis. Van tuinmannen tot toergidsen en van portieren tot elektriciens: iedereen is verantwoordelijk voor hetgeen hem of haar is toebedeeld. Er wordt grondig geschrobd, nieuwe gordijnen maken plaats voor de oude, zelfs de kamertemperaturen en vochtigheidsgraden worden aangepast naar de voorkeur van Trump.

Afscheid

Maar er wordt niets gedaan voordat het personeel en het presidentieel gezin afscheid van elkaar hebben genomen. Volgens ingewijden vaak een emotioneel moment. Pas daarna worden de mouwen flink opgestroopt. Er worden overigens geen grote ingrepen gedaan, zoals het verven of behangen van vertrekken; daarvoor ontbreekt het aan tijd. Gelukkig voor hun heeft het vertrekkende gezin al het nodige ingepakt, zodat slechts de overgebleven spullen bij elkaar moeten worden verzameld.

Daarna is het tijd om de woonvertrekken in te richten met de spullen van Trump. Fotolijsten worden op hun plaats gezet, kleding wordt opgeborgen en cosmetica gaat richting de badkamer. Het mag de aanstaande president en zijn gezin aan niets ontbreken. Er wordt zelfs gedacht aan de textuur van het wc-papier waar hij de voorkeur aan geeft. Om 14.30 uur zal het hoofd van de operatie, Angella Reid, alles controleren. Precies een uur later is de deadline, want Trump wordt ergens tussen 15.30 en 17.00 uur verwacht.

First lady Melania verhuist overigens niet met haar man mee naar Washington. Zij geeft de voorkeur aan de Trump Tower in New York, zolang hun 10-jarige zoon daar nog op school zit. Maar ondanks dat ze er niet volledig haar intrek neemt, heeft Melania volgens ingewijden nauw samengewerkt met een binnenhuisarchitect om het onderkomen naar eigen smaak in te richten. Hoe dat er precies gaat uitzien en wat er in de koelkast komt, is niet bekend.

Nieuwe bowlingschoenen

De bloemist voorziet het huis van verse bloemen en planten, het theater wordt voorzien van nieuwe films en de bowlingbaan krijgt een aantal setjes nieuwe bowlingschoenen. Soms krijgt het dakterras een nieuwe indeling. Strategisch neergezette planten kunnen privacy creëren, mocht een bepaald iemand trek hebben in een sigaret.

Ergens rond het middaguur maakt een ploeg van de National Archives en Records Administration de kantoren schoon, en verzamelt het achtergebleven documenten, inclusief dat wat op de harde schijven van de computers staat én cadeaus die de vorige president van buitenlandse regeringsleiders heeft gekregen.

Het Witte Huis

John Adams was in 1800 de eerste president van de Verenigde Staten die het Witte Huis zijn thuis mocht noemen. Het onderkomen heeft 132 kamers, 35 badkamer en telt 6 verdiepingen. Daarnaast telt het 412 deuren, 147 ramen, 28 openhaarden, 8 trappenhuizen en 3 liften. Het middelste gedeelde huisvest de privévertrekken waar Trump zal wonen.

Werk wordt door hem verricht in de westelijke vleugel, waar zijn kantoor, The Oval Office, zich bevindt. In de oostelijke vleugel heeft de first lady een kantoor tot haar beschikking. Al is de kans gering dat Melania daar gebruik van zal maken. Even het zwembad induiken zit er voor het gezin helaas niet meer in, sinds Trumps voorganger Richard Nixon het binnenzwembad tijdens zijn ambtstermijn (1969-1974) tot een persruimte liet verbouwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden