Vijf uitgedroogde veendijken worden hersteld

(Novum) - Vijf veendijken in het gebied van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht zijn de afgelopen weken zo uitgedroogd, dat reparatie nodig is. Dat laat Waternet weten, die de dijken heeft onderzocht. De stabiliteit van de dijken is niet in gevaar.

In de vijf dijken zijn vorige week relatief grote scheuren in de kleilaag aangetroffen. Om te voorkomen dat regenwater de dijk vervolgens aantast, worden de scheuren opgevuld met teelaarde of kleigrond. Het gaat om een veendijk in Groot Mijdrecht, twee stukken op de Waverdijk in Waverveen (alle drie in de gemeenten De Ronde Venen), een dijkvak aan de Wilnissen Zijweg in Wilnis en een dijk in Woerden.

Op twee andere plekken is nader onderzoek nodig om te beoordelen of herstel nodig is. Het gaat om een veendijk 'de Vuurlijn' in Uithoorn en de Botsholsedijk in gemeente De Ronde Venen.

Waternet heeft de afgelopen dagen 250 kilometer veendijken gecontroleerd. Nergens werden grote problemen geconstateerd. In het werkgebied van Waternet verschoof in 2003 de veendijk bij Wilnis. Daardoor kwamen enkele woonwijken onder water te staan en liepen woonboten schade op. Daarna is het veen verzwaard met een laag klei. Droogscheuren in de klei zijn niet zo erg, omdat het materiaal zijn gewicht behoudt. Uitgedroogd veen wordt juist licht en kan dan verschuiven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden