Vijf tot zes miljoen mensen krijgen naheffing fiscus

null Beeld anp
Beeld anp

Tussen de 5 en 6 miljoen Nederlanders moeten rekening houden met een naheffing van de Belastingdienst of een lagere teruggave volgend jaar. De meeste mensen moeten rekening houden met een tegenvaller van 300 euro. Voor sommigen kan die oplopen tot 700 euro.

Redactie

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op Kamervragen en uit nadere informatie van de Belastingdienst. De naheffingen zijn het gevolg van het begrotingsakkoord uit oktober 2013. De wijzigingen konden toen niet meer verwerkt worden, maar zullen bij de aangifte van de inkomstenbelasting voor 2014 wel worden doorgevoerd. Ze zijn het gevolg van een afbouw van de heffingskortingen.

Dát de naheffing nadeel zou opleveren voor belastingplichtigen was bekend, maar niet om hoeveel mensen het zou gaan en met welke tegenvaller zij rekening moeten houden. De tegenvaller geldt alleen volgend jaar, over het belastingjaar 2014.

Nibud hoopt op coulance Belastingdienst
Het budgetinstituut Nibud noemde de naheffing van de Belastingdienst 'erg vervelend voor wie ermee te maken krijgt', aldus een woordvoerster. Zij hoopt dat de fiscus soepel zal omgaan met het innen van de naheffing en dat er voor degenen met een smalle beurs een betalingsregeling mogelijk zal zijn.

De Tweede Kamer debatteert maandag verder met Wiebes over zijn Belastingplan voor 2015. De naheffingen zullen dan ook aan de orde komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden