Vijf tips voor succesvol studeren

Beeld anp

Het academisch jaar is weer begonnen. Een nieuwe lichting studenten bereidt zich voor op potentiële hersenbrekers, zoals pittige tentamens of ondoordringbare literatuur. Hoe pak je dat het beste aan?

Piet en Thomas Hoogland schreven het boekje 'Slagen zonder sokken' met biologische voorwaarden voor succesvol studeren. Vader en zoon, die beiden een achtergrond hebben als onderwijzer en onderzoeker, nemen de werking van de hersenen als uitgangspunt. Want de hersenen zijn voor studenten wat de spieren zijn voor topsporters, zo luidt de redenering. Het boekje levert eigenaardige studietips om de hersenen in topconditie te houden. Hier staan er vijf op een rij:

1. Trek je sokken uit
De hersenen slaan informatie het beste op bij een temperatuur van 39 graden, zo blijkt uit testjes met ratten. Ervan uitgaande dat dit ook bij mensen het geval is, moet je je hersenen dus warmer krijgen dan de 37 graden van het bloed dat door je lichaam stroomt. Bijvoorbeeld door de verwarming hoog te zetten. Maar daardoor wordt je juist heel slaperig. De oplossing: trek je sokken uit en koel je voeten met een ventilator. Dan blijf je alert en fris, terwijl je hersenen op topsnelheid informatie opslaan.

2. Bouw de kamer van je docent na
Leren is niets anders dan het aanmaken van je eigen Pavlovreacties, zeggen vader en zoon Hoogland. De Pavlovreactie is vernoemd naar de Russische wetenschapper Pavlov, die liet zien dat reflexgedrag geconditioneerd kan worden. Dus als je de grootste kans wilt hebben om een tentamen te halen, dan zal je je tijdens het tentamen precies zo moeten voelen als tijdens het studeren. Maak je de toets in een grote tentamenzaal, probeer dan om ook in een grote zaal te leren. Maar gaat het om een mondeling tentamen op het kantoor van je hoogleraar? Dan zul je zijn kamer moeten nabootsen.

3. Neem een flinke slok levertraan
Omega-3-vetzuren zijn onmisbaar voor de hersenen. Bij een goed studeerdieet hoort dus veel zalm, haring, oesters en mosselen. Helaas heeft de gemiddelde student over het algemeen geen geld over voor dure vis. Gelukkig zit levertraan - hoe smerig ook - vol met omega-3. Je moet er wat voor overhebben.

4. Bouw een studieschuld op
'De student zou niets anders moeten willen dan tot in de eeuwigheid studeren', mijmeren de auteurs. Zoals twee geliefden ook alleen maar bij elkaar willen zijn, zou jij alleen maar bezig moeten willen zijn met het vergaren van zoveel mogelijk kennis. Dat lijkt utopisch, maar liefde kun je wel degelijk afdwingen. Een van de manieren om dat te doen is het opbouwen van een flinke schuld. Je studieschuld wordt als het ware 'jouw redder in nood, jouw ridder op het witte paard'. Maar dan moet je wel afstuderen, anders zit je in de financiële penarie.

5. Studeer niet in de lente
Verzet zoveel mogelijk voorbereidend werk in de herfst en de winter, want in de lente zijn de hersenen teveel afgeleid. De hersengebieden die een rol spelen bij het oplossen van problemen houden zich namelijk ook bezig met seks. De verklaring hiervoor is opnieuw biologisch: ook de hersenen van kanaries en hagedissen worden in de lente klaargestoomd voor de voortplanting. Werk dus vooruit, dan houd je in de lente weer tijd over voor andere dingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden