Vijf tips van Alma Huisken voor de beginnende moestuinier

1. Begin klein. Een moestuin geeft veel - frisse lucht, de schoonheid van het telen, lichaamsbeweging, eigen oogst - maar kost ook tijd. Vraag je dus af: heb ik die tijd? Als je deze zomer zes weken naar de Malediven wilt, kun je beter volgend jaar beginnen met een tuintje.

2. Kies een goede plek. Een moestuin ligt bij voorkeur pal in de zon en in de luwte van de wind. Staat daar nu net een trampoline? Dan moet die wijken. Het heeft geen zin om naast een schutting te gaan tuinieren.

3. Beoordeel de grondsoort. Op aardegrond verbouw je andere gewassen dan op zand of klei. Vraag ook bij de gemeente of de grond schoon is. Heeft op die plek in het verleden een fabriek gestaan? Dan bestaat de kans dat er lood in de aarde zit. De gemeente kan je eventueel aanraden een bodemtest te laten doen.

4. Voed de aarde en de aarde voedt jou. Bemest niet per plant, maar voed de hele lap grond. Dit kan door bijvoorbeeld zelf te composteren. Mest maken is leuk, en eigengemaakte compost is bovendien een goede insectentrekker.

5. Koop een goed moestuinboek of volg een cursus. Met een beetje hulp van buitenaf raak je minder snel ontmoedigd. Want realiseer je: een moestuin vergt geduld. Bij krulsla duurt het al enige weken voor er een plukbaar blaadje verschijnt. Het is anders dan even langs de supermarkt wippen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden