Vijf tips om een goede keuze te maken

Mag je in je eerste jaar toerisme aan het hbo stage lopen in Australië? En moet je bij verpleegkunde direct infusen aanleggen? Deze vragen en andere zaken kun je te weten komen tijdens open dagen.

Sjaak van de Groep

Docenten en studenten staan je graag te woord om je verder op weg te helpen. Tim Schaegen (22) uit Amsterdam wist niet welke studie hij moest kiezen, tot hij de open dag van de Hogeschool van Amsterdam bezocht. „Ik ging naar de lastminutemarkt en besloot dat ik de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening (mwd) wilde doen.” Adviezen trokken hem over de streep. „Ik kreeg voorlichting van een vrouw die mij duidelijk maakte dat mwd leuker is dan sph (sociaal pedagogische hulpverlening). Je kunt er alle kanten mee op. Dat veel meisjes deze opleiding volgen, is een leuke bijkomstigheid”, zegt hij met een grijns.

Een schooldecaan kan je adviseren welke vervolgopleiding en welk beroep het beste bij jou passen. Deze studieadviseur heeft allerlei voorlichtingsbrochures en kan je ook een beroepentest aanbieden. De 18-jarige Ilse Scholten uit Den Haag had een vruchtbaar gesprek met haar decaan. „Ik twijfelde of ik iets met theater, dansen en zingen moest doen, of iets in de horeca.” Ilse koos voor de mbo-opleiding horecaondernemer/-manager. „Het contact met mensen vind ik onwijs leuk en het reizen trekt mij enorm. Bovendien is er in de horeca altijd wel werk te vinden.” Ilse zit nu in het tweede jaar van haar opleiding en heeft geen spijt van haar keuze. „Het wordt alleen maar leuker en volgend jaar ga ik tien maanden op stage.”

Wil je in de praktijk meemaken hoe het er aan toegaat bij jouw studie van eerste voorkeur? Verken dan de opleiding door een dag mee te lopen op een trainingsdag. Samen met andere potentiële eerstejaars proef je de sfeer en kijk je of de studie geschikt is voor jou. Lukas van de Haar (20) wist al vroeg dat hij na de havo verpleegkunde wilde studeren, alleen nog niet waar hij de opleiding wilde volgen. „Tijdens de trainingsdag aan de Christelijke Hogeschool Ede viel het kleinschalige karakter me direct op.” Lukas is nu eerstejaars in Ede en heeft de trainingsdag als nuttig ervaren. „Ouderejaarsstudenten liepen de hele dag met ons mee. Onze groep maakte een casus over diabetes en na afloop gingen we elkaars bloedsuiker meten.” Probeer eens bij een student te overnachten, zodat je een indruk krijgt van de stad waar je misschien gaat studeren.

Op internet vind je verschillende studiekeuzetests of beroepentests die je op het juiste spoor kunnen brengen. Het web kan verder veel informatie verschaffen over alle soorten opleidingen. Danya Tempelman (19) uit Arnhem gebruikte internet om tot haar keuze voor de studie mwd aan de Hogeschool van Amsterdam te komen. „Het is een kwestie van googelen en heel veel lezen.” Danya maakte ook een studiekeuzetest. Uit het resultaat kwam iets anders dan haar huidige opleiding. „Op de eerste plaats kwam altijd lerares te staan, maar dat is niet zo gek als je invult dat je graag met jongeren en kinderen werkt.” Door de uitslag gaat Danya peinzen wat te doen. „Ik heb lang getwijfeld over de pabo en mwd. Ik was bang dat ik op de pabo in een sleur zou raken. Ik weet niet of ik me kan concentreren op één vak.” Danya kiest voor de opleiding mwd en heeft daar geen spijt van. „Ik weet niet welke richting ik op wil, maar maak deze studie wel af.”

Weet je het na alle studiekeuzetests op internet en alle open dagen nog steeds niet? Maak dan een afspraak bij een studiekeuzebureau. De 18-jarige Suzanne Kostelijk uit Velp zocht hulp en advies bij het Utrechtse Bureau voor Leerlingen en Studenten (BLS). Suzanne haalde op haar zestiende het havo-diploma en ging toerisme studeren aan de Hogeschool Tio in Utrecht. „Een foute keuze en na een half jaar hield ik het voor gezien.” Ze deed tests en had gesprekken met iemand van het BLS. „Ik was verbaasd dat er communicatie uit naar voren kwam. Het klonk zo saai. Ik studeer nu communicatie eventmanagement aan de Hogeschool in Utrecht en zit helemaal op mijn plek!” Per uur ben je ongeveer tachtig euro kwijt bij BLS. Een investering die het waard is, volgens Suzanne. „De kosten zijn uiteindelijk hoger als je stopt met een studie die niet bij je past.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden