Vijf tenenkrommende, memorabele en bijzondere momenten van KvdB

Het programma Knevel en Van den Brink stopt ermee na acht jaar. Beeld anp

Tenenkrommend, vonden sommigen. Blij dat ze eindelijk stoppen, zeiden anderen. "Halleluja, het bewijs dat God echt bestaat." De reacties op Twitter over het einde van praatprogramma Knevel en Van den Brink waren niet mals. Toch lieten Andries Knevel en zijn 'sidekick' Tijs van den Brink een memorabele indruk achter. De vijf opvallendste fragmenten van de afgelopen acht jaar op een rij.

1. 'Denk je weleens aan hoe je broer eraan toe is?'

Je zou het eigenlijk de Knevelshow kunnen noemen. Waar Tijs van den Brink bedeesd zijn gasten aan het woord laat, eist collega Andries liever zelf de aandacht op. Antwoord geven op een vraag mag, maar verwacht dan vooral niet dat je dat antwoord af kunt maken.

Dat afkappen werd in de loop der jaren minder, maar Knevel bleef niet onomstreden. Hij was te opiniërend, vonden collega's. Of hij ging soms te ver. Zo ook tijdens de uitzending met MH17-nabestaanden, vonden velen.

"Denk je weleens na over hoe hij eraan toe is", vroeg Knevel zijn gast Leonie Vleesenbeek over haar omgekomen broer Erik. Toen Leonie vroeg wat hij bedoelde, antwoordde Knevel: "Gewoon. Omdat hij van tien kilometer hoogte is gevallen." Leonies gezicht vertrok: "Je bedoelt wat er nog van hem over is?" Daar wilde ze liever niet over nadenken.

Een lugubere poging om Leonie aan het huilen te krijgen, kopten diverse krantensites. Ook Knevel erkende na de uitzending dat zijn gedrag ongepast was en bood direct zijn excuses aan.

2. Doe niet zo hypocriet

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan sprak over het homogeweld in zijn stad toen Jort Kelder het gesprek plots onderbrak. Kelder leek te vallen over een volgens hem aanwezige hypocrisie tijdens het interview. EO-presentatoren mogen niet uitkomen voor hun homoseksualiteit, zo wist hij, maar in Knevel en Van den Brink stelden de presentatoren zich wel 'homovriendelijk' op.

"Iedere EO-presentator is er tegen dat homo's in elkaar geslagen worden", zei een lichtgeïrriteerde Tijs van den Brink.
"Mag jij zeggen dat je homoseksueel ben bij de EO", vroeg Kelder hem vervolgens.
"Volgens mij wel, maar ik ben het niet hoor. Voor de helderheid", antwoordde Van den Brink.
Maar Kelder sneerde: "Er zijn presentatoren die er wel problemen mee hebben en je weet wie ik bedoel."

3. 'Als ik het maar niet met Andries Knevel hoef te doen'

Maar het was zeer zeker niet alleen kommer en kwel bij Knevel en Van den Brink. Cabaretière Brigitte Kaandorp moest zich een keer verantwoorden voor het Andrieskritische lied dat ze had geschreven.

'Het gaat niet altijd goed met mij. Vaak ronduit slecht', begint het lied van Kaandorp. 'Meestal ben ik met mezelf en alles in gevecht. Toch denk ik vaak als ik weer boos mijn voordeurstoepje boen: wat ben ik blij dat ik het niet met Andries Knevel hoef te doen.'

Hij moest er de eerste keer heel hard om lachen, gaf Knevel toe. En de tweede keer ook wel. Maar hij wilde toch echt weten waarom ze in hemelsnaam zo'n lied over hem wilde schrijven. "Nou, ik fietste een keer onder een viaduct door en zag de zin staan: als ik het maar niet met Andries Knevel hoef te doen. De artiest in mij zegt dan: daar zit een lied in", lichtte Kaandorp toe. Maar, suste ze Knevel: "Er zijn mensen met wie ik het nog minder zou willen doen."

4. Een primeur: van PVV'er tot moslim

Tot een paar jaar terug noemde hij zichzelf nog PVV'er en predikte hij tegen de islam. Maar nu is Arnoud van Doorn zelf moslim. In Knevel en van Den Brink liet hij zich voor het eerst in het openbaar uit over zijn nieuw gekozen religie.

Waarom nu, wilde Andries Knevel aan het begin van het interview weten. "Ten eerste door de vasthoudendheid van jullie redactie." Die zou er maandenlang op hebben aangedrongen dat Van Doorn de show bezocht. Maar nu pas, nu zijn vrienden en familieleden volledig waren ingelicht, mocht de rest van Nederland het ook weten.

"De islam is in tegenstelling tot wat veel mensen denken een zeer vredelievende en wijze religie", zei Van Doorn. En over de PVV: "Ik neem het mezelf kwalijk dat ik wat al te makkelijk ben meegegaan in dat gedachtegoed zonder mezelf er goed in te verdiepen."

5. 'Ik word moe van dat tweede scherm'

Het tweede scherm. Het was tot twee jaar terug een behoorlijk ding in televisieland. Kijkers konden niet alleen via het televisiescherm het programma volgen, maar konden ook hun mening uiten via hun iPad, dat beroemde tweede scherm.

Johan Derksen moest van dat extra scherm niet zo veel hebben. Toen Andries Knevel er weer eens over begon, grapte hij: "Ik word een beetje moe van dat tweede scherm. Hoeveel mensen van het tweede scherm vinden dat deze twee presentatoren vervangen moeten worden?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden