’Vijf rituelen ook voor Protestanten’

door Lodewijk Dros

Protestanten hebben vijf zuilen (rituelen) nodig. Dat vindt Bart Robbers, vooraanstaand D66’er en theoloog in de Protestantse Kerk in Nederland.

Volgens Robbers lijdt het protestantisme aan vormenarmoede, een gebrek aan rituelen en gebruiken voor het religieuze leven. Hij ontleent zijn ideeën aan de manier waarop islamieten vorm geven aan hun geloof. De islam kent vijf zuilen die het praktische geloofsleven structuur bieden, van het verplichte dagelijks gebed tot aan de pelgrimstocht naar Mekka eens in je leven.

Zo wil ook Robbers vijf zuilen, die aansluiten bij de ’verschillende levensritmen’. Als het aan hem ligt, spreekt iedere protestant ’s morgens een lofspreuk uit voor God. Het meedoen aan de Christusfeesten, zoals Kerstmis (zuil drie), dóen protestanten al. Nieuw is zuil twee: vrijdags thuis een avondgebed houden.

De zuilen vier en vijf zijn een jaarlijkse retraite en een jaar lang je wijden aan kerk of maatschappij. Dat laatste kan door het doen van de kerkelijke administratie, maar ook door het zorgen voor drie ouderen in de buurt. Robbers: „Als het aan mij ligt spreken we als protestanten af dat we onze keuze als christen te leven zo zichtbaar maken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden