Vijf procent kinderen verzuimt tweede bofinenting

(Novum) - Een op de twintig Nederlandse schoolkinderen krijgt wel een eerste vaccinatie tegen de bof, rodehond en mazelen maar komt niet opdagen voor de noodzakelijke tweede inenting tegen deze ziektes. Dat blijkt woensdag uit een evaluatie van het Rijksvaccinatieprogramma door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bij het Rijksvaccinatieprogramma wordt alle kinderen tot en met 9 jaar vaccinatie tegen verschillende ziektes aangeboden. Voor het eerst zijn bij de evaluatie ervan nu de vaccinatiepercentages voor de tweede zogeheten BMR-vaccinatie meegenomen. Bevordering van deze tweede inenting tegen bof, rodehond en mazelen is volgens het RIVM noodzakelijk vanwege het grote besmettingsgevaar. Bovendien zou de dreiging van mazelen uit bijvoorbeeld België, Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje dit jaar groot zijn.

Landelijk gezien liggen de gemiddelde vaccinatiepercentages tegen alle kinderziekten dit jaar ruim boven de wereldgezondheidsnormen van negentig procent. In Zeeland, Flevoland, Gelderland, Utrecht en Noord-Holland zijn er ziekten waarvoor te weinig kleuters en schoolkinderen zijn gevaccineerd. In de meeste gemeenten met een laag vaccinatiepercentage wonen relatief veel mensen die om godsdienstige redenen vaccinatie afwijzen. Dit voorjaar constateerde het RIVM in de zogenoemde bible belt nog een bofepidemie.

Sinds 2003 is de vaccinatie tegen hepatitis B onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het percentage ingeënte kinderen van wie een of beide ouders in een land is geboren waar vaak hepatitis B voorkomt, is volgens het RIVM relatief laag. Binnen deze groep ligt ook het percentage inentingen tegen kinkhoest, tetanus en polio lager dan het landelijk gemiddelde.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) noemt het Rijksvaccinatieprogramma woensdag in een brief aan de Tweede Kamer 'bijzonder succesvol'. Volgens hem zijn door het programma bijna alle kinderziekten uit Nederland verdwenen. Hij benadrukt nogmaals vaccinatie tegen de bof niet te willen verplichten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden