Vijf nieuwe doden door griepvirus

Het aantal Nederlandse doden als gevolg van de Mexicaanse griep is op elf gekomen, nadat deze week vijf mensen aan de ziekte zijn overleden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte gistermiddag vier nieuwe gevallen bekend: een meisje (11 jaar), een jongetje (6), een man (25) en een vrouw (56). Drie van hen hadden een onderliggende aandoening die hen extra kwetsbaar maakte; van de vierde is dat nog onduidelijk. Aan het begin van de avond meldde GGD Hart voor Brabant nog een sterfgeval: een driejarige meisje uit de regio Den Bosch, Voor zover bekend was zij verder niet ziek.

Het RIVM noemt de epidemie nog steeds ’mild’, maar het aantal ziekenhuisopnamen is met 131 gevallen wel ruim verdubbeld ten opzichte van vorige week. Toen waren het er nog 54, en dat was ook al een verdubbeling met de week ervoor.

Vooral patiënten jonger dan 65 jaar belanden in het ziekenhuis. Dit komt doordat ouderen al een zekere weerstand tegen het virus hebben en relatief weinig contacten hebben, vermoedt Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. Bij kinderen is het andersom; die zitten vaak dicht op elkaar en besmetten elkaar gemakkelijk. Kinderen onder de vier zijn sterk oververtegenwoordigd onder de opgenomen patiënten.

Toch hoeven ouders zich geen grote zorgen te maken, stelt kinderarts Robbert Bredius uit het Leids Universitair Medisch Centrum. „Verreweg de meeste kinderen genezen vanzelf. Het is maar een kleine groep die uiteindelijk in de problemen komt.”

Artsen hebben het advies gekregen kinderen met griep onder de twee jaar altijd te behandelen met Tamiflu. Dit moet verhinderen dat de kinderen bijvoorbeeld te weinig voedsel of vocht binnenkrijgen of dat ze benauwd worden, wat een ziekenhuisopname nodig kan maken.

„Er is veel discussie of die Tamiflu nodig is”, zegt Bredius. „Het middel geeft bijwerkingen, maar voorkomt dat ziekenhuizen snel volstromen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden