Vijf miljoen euro voor meer vrouwelijke hoogleraren

Jet Bussemaker bij de opening van het academisch jaar 2015-2016. Beeld anp

Minister Jet Bussemaker van OCW stelt dit jaar vijf miljoen euro beschikbaar voor honderd extra vrouwelijke hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten. Dat komt neer op ongeveer één hoogleraar per faculteit.

Universiteiten krijgen het geld alleen als ze een extra vrouw aannemen, naast de al bestaande leerstoelen. Er mag geen sprake zijn van verdringing.

Het aandeel vrouwelijke hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten blijft ver achter bij dat in andere Europese landen. 17 procent van de hoogleraren is vrouw. Van de EU-landen heeft alleen België er minder. Het EU-gemiddelde ligt iets boven de 20 procent.

Aan talent ligt het niet, benadrukt de minister in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer ging. Aan de universiteiten studeren meer vrouwen af dan mannen, maar met elke trede vallen er weer meer vrouwen dan mannen van de carrièreladder. Dat ligt voor een deel aan de benoemingscommissies, denkt Bussemaker. Die zouden meer een 'afspiegeling moeten zijn van de samenleving'.

De universiteiten hebben zelf ook ambities om het aandeel vrouwelijke hoogleraren te verhogen. In 2020 willen ze gezamenlijk tweehonderd vrouwen benoemd hebben. De honderd vrouwen die de minister wil financieren komen, als het aan haar ligt, boven op die ambitie.

Universiteiten laten niet alleen te veel vrouwelijk wetenschappelijk talent liggen, schrijft Bussemaker verder in haar brief. Het hooglerarenkorps is behalve te veel man ook te wit. Ze vraagt de instellingen om een actieplan om meer wetenschappers met een migratieachtergrond tot hoogleraar te benoemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden