Vijf man extra om schaatsen te slijpen

Sportwinkels verwachten toeloop door voorspelde vrieskou Kluunschaats populair

MARTEN VAN DE WIER

Natuurlijk volgt Theo van Houts de voorspellingen. Komend weekeinde duikt de middagtemperatuur waarschijnlijk onder het vriespunt, en dat lijkt een paar dagen aan te houden. Duimen dus.

"Goede vorst scheelt 80 procent op de omzet van schaatsen", weet de eigenaar van Adventure Store Helmond. Maar voor het zover is, moet het echt een paar dagen gevroren hebben. "Dan vliegen er honderden paren per dag uit. Op dit moment zitten we op dertig, veertig per week."

In het Gelderse Heumen spreekt Jan de Bruin van 'lichte schaatskoorts'. "Dinsdagavond had ik al mensen in de zaak die het erover hadden. 'Volgende week kunnen we schaatsen.' Hopen dat het doorzet", zegt de eigenaar van schaatszaak Brûn.

De Bruin is al druk bezig schaatsen te slijpen voor zijn klanten. "Toen het zo sneeuwde, begin december, hadden we al een piekje. Die mensen dachten dat het rond de Kerst echt winter zou zijn. En in de vakantie kwamen er ook mensen die naar de schaatsbaan gaan."

Maar echt druk wordt het pas dit weekeinde, verwacht De Bruin. Als de vooruitzichten gunstig blijven, tenminste. Dan heeft hij misschien weer vijf man personeel nodig, net zoals vorig jaar februari.

Maar het goede schaatsjaar dat we toen hadden, kan de winkels nu opbreken. Intersport in Den Bosch verwacht minder handel. "Vorig jaar was er echt een run op", zegt bedrijfsleider Nicolas Pastor. "Veel mensen hebben toen nieuwe schaatsen gekocht. Daarom weet ik zeker dat de verkoop dit jaar minder zal zijn."

De trend dit jaar? Dat blijft de 'Zweedse kluunschaats', voorspelt De Bruin. "Een schoen met een ijzertje dat je eronder klikt. Hij bestaat al sinds de jaren tachtig, maar was weinig gezien." Onder deelnemers aan de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee was hij al wel populair. "Nu hebben we drie keer op rij een goede winter gehad. Klanten hebben die kluunschaats bij anderen op het ijs gezien, en willen er ook een." De prijs - vanaf 380 euro - is voor steeds minder mensen een drempel, stelt De Bruin.

Bij de Helmondse Adventure Store is vooral de in maat verstelbare kinderschaats populair. "De verkoopt trekt langzaam aan", zegt Van Houts. Is hij niet teleurgesteld in de winter tot nu toe? "Wij zitten al 65 jaar in het vak, we laten ons niet gekmaken. Er zijn altijd wel periodes waarin je kunt schaatsen. We vergeten het soms, maar de winter is pas begonnen op 21 december."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden