Vijf Kamerfracties verdienen alle lof voor uniek en moedig begrotingsakkoord

De Tweede Kamer heeft zich de afgelopen twee dagen van haar beste zijde getoond. De onverantwoordelijke opstelling van de PVV afgelopen weekeinde is daarmee volledig naar de achtergrond gedrongen. Het stemt tot grote tevredenheid dat er nog wel partijen zijn die verantwoordelijkheid willen nemen en willen bijdragen aan een pakket maatregelen dat de overheidsfinanciën in het gareel moet krijgen en, op termijn, de economie weer groeikansen geeft.

Het akkoord tussen de vijf partijen, die ooit ook samen de politietrainingsmissie naar Kunduz mogelijk maakten, bevat nog slechts grove lijnen. Het is echter, naar mag worden aangenomen, vooralsnog voldoende om onze partners in de Europese Unie te overtuigen dat de Nederlandse politiek nog steeds in staat is een antwoord te formuleren op grote problemen.

Al in november vorig jaar gaf de fractievoorzitter van de ChristenUnie in een vraaggesprek met deze krant aan het minderheidskabinet van VVD en CDA te hulp te willen komen om tot een verantwoorde begroting voor 2013 te komen. Er moest echter een breuk met gedoogpartner PVV aan vooraf gaan om dat ook mogelijk te maken.

Dat die breuk er gekomen is, moet worden gezien als een zegen voor Nederland. Het tussen de vijf partijen afgesproken bezuinigingspakket, uniek in de parlementaire geschiedenis, is socialer en voor de economie uiteindelijk zegenrijker dan wat na zeven weken onderhandelenen in het Catshuis voorlag.

Het is vooral fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks die met haar deelname aan het akkoord haar nek in politieke zin zeer ver heeft uitgestoken. Zij en haar hele fractie zijn de gesprekken ingegaan in het volle bewustzijn dat er uiteindelijk een akkoord uit zou kunnen rollen zonder PvdA. Ze kan nu verwijten verwachten vanuit de achterban dat GroenLinks de PvdA rechts gepasseerd is, maar heeft op zich een aantal goede argumenten om dat te weerspreken.

Zo wordt een aantal bezuinigingen, waaronder die op het persoonsgebonden budget en op natuur en cultuur, teruggedraaid. De PvdA had maar wat graag die successen ook op het conto van de sociaal-democraten bijgeschreven.

Dat de PvdA uiteindelijk niet meedeed is wellicht ook weer te begrijpen. Het moeizaam, met de hulp van de PvdA, gesloten pensioenakkoord is met dit 'Kunduzakkoord' van tafel. De vakbeweging zal het er nog moeilijker mee krijgen en dat het bij de PvdA op onoverkomelijke bezwaren stuit, ligt voor de hand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden