Vijf jaar zin in zon dankzij Urgenda

Voorpagina Trouw op 11 november 2010: het begin van een zonne-revolutie in Nederland Beeld Vincent Dekker
Voorpagina Trouw op 11 november 2010: het begin van een zonne-revolutie in NederlandBeeld Vincent Dekker

Vandaag, terwijl Urgenda-boegbeeld Marjan Minnesma richting Parijs loopt, is het precies vijf jaar geleden dat Urgenda de eerste actie voor zonnepanelen lanceerde. Vijf jaar zin in zon: het was geen vergeefse moeite.

Het lijkt me niet overdreven te stellen dat 11 november 2010 in Nederland een keerpunt werd in de ontwikkeling van zonne-energie. Tot dat moment wisten we niet beter of zonnepanelen waren alleen maar rendabel als je er flink subsidie op kreeg. En die subsidie was er slechts voor een beperkte groep.

Zonder subsidie
Op 11-11 werd het echter van de ene op de andere dag voor consumenten slim om subsidieloze zonnepanelen op het dak te zetten. Al moest nog wel even blijken dat genoeg consumenten die stap ook aandurfden. Urgenda had een grote korting bij de fabrikant weten te bedingen als er minstens 40.000 panelen zouden worden afgenomen. Pakweg 4.000 huishoudens zouden moeten intekenen voor in totaal zo'n 25 miljoen euro aan installaties.

De doelstelling werd ruim een maand later gehaald. Voorjaar 2011 begonnen de Urgenda-panelen op Nederlandse daken te verschijnen. Zoals bekend waren mijn vrouw en ik een van die 4.000 afnemers. In mei 2011 werden onze panelen aangesloten op het net. We hebben er nog geen dag spijt van gehad.

Aanjager slaagt cum laude
Urgenda wilde geen verkoper van zonnepanelen worden, maar 'slechts' een aanjager van de ontwikkeling naar duurzame energie, in dit geval via zonnepanelen. Daarin is het op een overtuigende manier geslaagd. Kort nadat de 'Wij willen zon-actie van Urgenda een succes bleek, schoten overal in het land gezamenlijke inkoopacties voor zonnepanelen als paddestoelen uit de grond.

In de vijf jaar tot eind 2010 sukkelde het vermogen van alle in Nederland aanwezige zonnepanelen samen van 51 naar 88 megaWatt (zie grafiek). Van eind 2010 tot september 2014, in nog geen vier jaar dus, vertwaalfvoudigde dat naar 1000 MW, oftewel Nederlands eerste gigaWatt. Die leveren jaarlijks genoeg stroom voor zo'n 350.000 huishoudens. En de tweede gigaWatt kan er in 2017 bij zijn gekomen. Dan zou dus de stroom voor 10 procent van alle Nederlandse huishoudens uit zonnepanelen kunnen komen.

Bewustwording
Het succes van de actie van Urgenda is niet alleen af te lezen aan het aantal panelen op Nederlandse daken (en toenemend ook op zonneweiden). De afgelopen jaren heeft Urgenda ook voor een veel grotere bewustwording gezorgd als het gaat om opwarming van de aarde en de rol van onze energie daarin. Zie natuurlijk de uitspraak in de zaak die Urgenda tegen de Nederlandse staat aanspande, een uitspraak die wereldwijd groot nieuws werd. Maar ook het feit dat er nu in Nederland veel aandacht is voor de komende klimaattop in Parijs en de voettocht naar de Franse hoofdstad, is mede te verklaren door het succes van 11-11-2010.

Zon op zorg
Inmiddels 'viert' Urgenda het eerste lustrum van Wij Willen Zon met een nieuwe actie: ZonOpZorg. Urgenda heeft samen met, om te beginnen, woningcorporatie Habion in het Gelderse Voorst een manier bedacht om zorghuizen voordelige groene energie van eigen dak te bezorgen. Die stroom wordt na zestien jaar ook nog eens helemaal gratis. Goed voor het milieu en goed om de zorgkosten te drukken dus. Ondertussen kunnen via crowdfunding Nederlanders met een groen hart daarin investeren en een beter rendement halen dan de schamele rente die een spaarrekening nu oplevert.

Wat mij betreft mag Urgenda door naar het volgende lustrum...

undefined

Vanaf 2011 schiet het vermogen aan zonne-energie in Nederland de hoogte in. Beeld Stichting Monitoring Zonnestroom
Vanaf 2011 schiet het vermogen aan zonne-energie in Nederland de hoogte in.Beeld Stichting Monitoring Zonnestroom
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden