Vijf jaar cel voor agent die geheime informatie doorspeelde aan criminelen

De rechtbank van 's-Hertogenbosch veroordeelde de politiemol tot vijf jaar cel. Beeld ANP
De rechtbank van 's-Hertogenbosch veroordeelde de politiemol tot vijf jaar cel.Beeld ANP

Een agent uit Weert handelde brutaal en schadelijk door vertrouwelijke informatie van de politie door te spelen aan criminelen. Hij heeft het vertrouwen in de politie 'zeer ernstig geschaad', oordeelt de rechtbank in Den Bosch. Hij wordt veroordeeld tot vijf jaar cel. Dat had het Openbaar Ministerie ook geëist.

De veroordeelde mag ook tien jaar geen publieke functie uitoefenen. Dat is de maximaal mogelijke termijn die de rechtbank kan opleggen. Volgens de rechters moet de samenleving 'zo lang mogelijk worden beschermd tegen een eventuele terugkeer van de verdachte als bekleder van een publiek ambt'.

Slachtofferrol

De ex-agent wordt aangerekend geen enkel berouw te tonen voor zijn daden, maar zich in de slachtofferrol te hebben gemanoeuvreerd. Hij heeft altijd ontkend geheime gegevens uit politiedossiers aan criminelen te hebben doorgespeeld. Dat hij zo'n 28.000 zoekvragen invoerde in de politiesystemen - ook in dossiers waarin hij voor zijn werk niets te zoeken had - was volgens hem slechts hobbymatig grasduinen.

De rechtbank gaat dus niet in die verklaring mee. Wel is onvoldoende bewezen dat de veroordeelde geld kreeg in ruil voor de informatie uit de politiesystemen, aldus het vonnis. De agent wordt wel veroordeeld voor witwassen, schending van het ambtsgeheim, computervredebreuk en deelname aan een criminele organisatie.

Twee medeverdachten uit Veldhoven werden gisteren eveneens veroordeeld voor hun aandeel in het geheel: zij kregen 3 jaar en 12 maanden celstraf opgelegd voor het helpen van de oud-agent en het leggen van contacten met criminelen.

Media-aandacht

De advocaat van de veroordeelde had de rechtbank gevraagd in de strafmaat rekening te houden met de grote negatieve media-aandacht voor de zaak. Zo noemde de voormalig korpschef van de nationale politie de verdachte in de media 'de rotste appel aller tijden'. De voormalig minister van justitie en veiligheid zei dat er een zeer hoge straf moest worden opgelegd.

De rechtbank veegt het verzoek van de advocaat van tafel. De verdachte heeft de media-aandacht over zichzelf afgeroepen door lange tijd ernstig strafbare feiten te plegen, aldus het vonnis.

Wel wijst de rechtbank de voormalige korpschef en minister terecht. Zij liepen met hun uitlatingen over Mark M. vooruit op een rechtelijke oordeel. Dat 'lijkt te passen in het huidige tijdsbeeld dat ook hoge overheidsfunctionarissen en politici zich menen te moeten uitlaten over strafzaken die niet aan hen ter beoordeling voorliggen', aldus de rechtbank. Daarmee wordt de scheiding der machten 'regelmatig met voeten getreden'.

Lees het artikel over deze zaak uit 2015 Politiemol kon jaren zijn gang gaan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden