Vijf jaar cel geëist voor paardenvleesfraude

Tegen vleeshandelaar Willy Selten is vandaag vijf jaar cel geëist voor paardenvleesfraude.Beeld anp

Tegen vleeshandelaar Willy Selten (45) is vandaag vijf jaar celstraf geëist voor fraude met paardenvlees. Volgens de officier van justitie verkocht de vleesgroothandel van Selten in Oss relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees. Willy Selten heeft zich daarbij schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, aldus de aanklager.

Voor zover bekend is bij Willy Selten tenminste 336.000 kilo paard verwerkt.

Aan een snackfabrikant in Oss leverde Willy Selten paardenvlees terwijl rundvlees was besteld. Op vervalste facturen werd de diersoort niet vermeld en volgens de aanklager verhuld. Bovendien maakte Selten voor argwanende klanten verklaringen waarin hij beloofde dat hij geen paardenvlees verwerkte. 'Afnemers werden misleid en opgelicht', aldus officier van justitie Ingeborg Koopmans.

Willy Selten erkent dat er fouten zijn gemaakt maar hij ontkent dat er bewust is gesjoemeld met het paardenvlees om meer geld te verdienen. De officier van justitie gelooft dat niet. Zij zegt dat de paarden bewust uit de administratie werden gehouden. 'Willy Selten zag kans om veel geld te verdienen. De kans diende zich aan en hij is daar bewust ingestapt. De zwarte stroom paardenvlees werd verhuld en dat was de bedoeling.'

Tijdens controles en bedrijfsbezoeken werd het bedrijf netjes opgeruimd om de verwerking van paardenkarkassen te vervullen. 'Selten was een ware meester in misleiding. Hij misleidde iedereen. Zijn personeel, de toezichthouder en de consument. Het vertrouwen van de consument is op grove wijze geschonden en de reputatie van de Nederlandse vleesindustrie is geschaad.'

'Automatisme'
Bij vleeshandelaar Willy Selten uit Oss is in 2012 paardenvlees als rundvlees in de administratie verdwenen. 'Het was een automatisme', vertelde Selten vanochtend bij de rechter in Den Bosch, waar hij terechtstond voor valsheid in geschrifte. 'We zijn er misschien iets te makkelijk mee omgegaan', bekende hij aan de rechter.

Selten verklaarde de fout omdat het paardenvlees in verhouding maar een half procent van de producties was. 'Het was zo'n klein aandeel.'

De vleeshandelaar benadrukte dat het bij een interne, administratieve fout is gebleven. 'Paard werd apart uitgebeend, weggehangen en afgevoerd', vertelde hij.

In het vrieshuis werd op het etiket rund gezet maar daar was Selten niet bij betrokken. 'Wij hebben nooit rund op het etiket gebruikt.' Waarom in het vrieshuis rund op het etiket werd gezet, weet hij niet. 'Mogelijk omdat we runderuitsnijders waren. Het is me nooit opgevallen.'

Anonieme tip
Tijdens de rechtszaak dinsdag werd duidelijk dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nog voor de uitbraak van het Europese paardenvleesschandaal anoniem was getipt over de verwarring met paardenvlees bij Selten. De melding kwam van de Osse snackproducent Dalco, die volgens Selten per ongeluk een partij paardenvlees kreeg geleverd.

Het Openbaar Ministerie denkt dat Selten met opzet 336.000 kilo goedkoper paardenvlees heeft verkocht als rundvlees. De strafeis van de aanklager wordt vanmiddag verwacht.

Fraude
Willy Selten (45) staat vandaag voor de rechter in Den Bosch omdat hij wordt verdacht van fraude met paardenvlees. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij meer dan 300.000 kilo paardenvlees heeft verkocht als rundvlees en beschuldigt hem van valsheid in geschrifte.

De opsporingsdienst van de NVWA viel het bedrijf Willy Selten in Oss bijna twee jaar geleden binnen nadat in Engeland en Ierland een paardenvleesschandaal aan het licht was gekomen. In rundvleesproducten was het relatief goedkope paardenvlees gevonden.

Willy Selten werd in mei 2013 aangehouden. Hij zat drie dagen vast voor verhoor.

50 miljoen kilo
Naar aanleiding van de ontdekking bij Willy Selten werd uit voorzorg 50 miljoen kilo vlees teruggeroepen. Een groot deel was al verkocht en geconsumeerd. Het vlees was naar enkele honderden bedrijven in binnen- en buitenland gegaan en verwerkt in bijvoorbeeld rundvleeskroketten, hamburgers, salami en bouillon. Het bedrijf van Willy Selten ging failliet.

Selten heeft toegegeven dat er bij de verwerking van paardenvlees fouten zijn gemaakt maar hij ontkent dat er met opzet is gesjoemeld om meer geld te verdienen. Selten spreekt tegen dat hij een hoofdrol heeft gespeeld in het Europese paardenvleesschandaal.

Vleeshandelaar Willy Selten arriveert in aanwezigheid van zijn advocaat Frank Peters bij het Paleis van Justitie.Beeld anp
(VLNR) Officier van Justitie Ingeborg Koopmans, rechter Vos, rechter Verheggen, rechter Schoorlemmer en griffier De Dooij voor aanvang van de rechtszaak tegen vleeshandelaar Willy Selten.Beeld anp

Hoe zat het ook alweer?

Vleeshandelaar Willy Selten wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting omdat hij met zijn gelijknamige bedrijf paardenvlees als rundvlees zou hebben verkocht.

De vleesverwerker in Oss zou in 2011 en 2012 circa 300.000 kilo paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland hebben ontvangen. Uit onderzoek is gebleken dat dit paardenvlees als rundvlees is verwerkt in de administratie. Het bedrijf verkocht volgens de administratie vervolgens alleen rundvlees, stelt het OM. Bovendien was bij een paardenkarkas de verboden pijnstiller fenylbutazon gevonden. 'Heel veel commotie over misschien één paard', reageerde Brabander Selten in een eerste instantie.

Onbekend
Over het bedrijf van Selten was niet veel bekend. Veel grotere branchegenoten zeiden hem niet te kennen, of alleen uit de media. Sommigen wisten wie hij was 'uit de vleeswereld', maar niemand zei zaken met hem te hebben gedaan.

Wat wel bekend was, is dat de uitbener Willy Selten zich in 1998 in Oss vestigde, waar hij zijn bedrijf uitbouwde tot een onderneming met ruim honderd medewerkers.

Faillissement
Op 22 maart 2013 kwam naar buiten dat Willy Selten afstevende op een faillissement. De Rabobank wilde het bedrijf niet meer financieren en haalde het bedrijf dat weekend nog leeg. Vanaf dat moment lag de productie stil.

Selten zou zelf een faillissement aanvragen, zodat de werknemers een werkloosheidsuitkering konden aanvragen, maar deed dat niet. Uiteindelijk vroeg de FNV samen met drie werknemers om een bankroet. 'Het interesseert hem kennelijk geen fuck dat die mensen al zes weken geen loon hebben gehad', zei FNV-bestuurder John Klijn toentertijd.

Van de ruim 100 medewerkers die hij had, waren de ongeveer 85 Poolse medewerkers eind februari al de laan uit gestuurd. 'De vleessector is een waardeloze sector', meende Klijn. 'Het werk is er enorm zwaar.' De FNV ontving enkele jaren geleden klachten over onderbetaling bij het bedrijf, maar kon toen geen wanpraktijken vaststellen. Eind februari namen de Polen die ontslagen waren contact met hem op. 'Hij had ook gelijk hun camping opgezegd', aldus Klijn. De Poolse krachten werkten er vaak al jaren, met nulurencontracten. 'Terwijl dat juridisch eigenlijk niet kan.'

Poolse medewerkers zochten hun heil bij de FNV nadat Willy Selten hen eind februari pardoes de laan uit had gestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden