Vijf hoogtepunten uit het oeuvre van Paul van Vliet

Beeld ANP

Cabaretier Paul van Vliet is tachtig geworden en dat viert hij vanavond met collega-cabaretiers Youp van 't Hek, Herman van Veen, Bert Visscher en Jochem Myjer. Mocht je zijn naam wel kennen, maar niet bekend zijn met zijn repetoire: hierbij een kleine kennismaking in vijf tips. En voor wie hem allang kent, heerlijk genieten van vijf hoogtepunten uit zijn rijke oeuvre.

1. Majoor Kees
Eén van zijn meest bekende typetjes is Majoor Kees. Deze scène komt uit het programma Noord West, 1971. Paul Vliet als majoor die de democratisering van de compagnie moet leiden. We mogen we hem vanaf nu aanspreken met Kees en alle commando's die in het verleden repten van 'rechtsom' zullen voortaan "in verband met de veranderde politieke gezindheid van de meeste dienstplichtigen" 'linksom' zijn. Beroemdste zin: "Vragen? Geen vragen!" Hilarische pastiche op de softheid die in de tijd in zwang kwam. Door het leger als uitgangspunt te nemen, krijgt het een extra grappige lading.

2) 'Er hangt een huilbui als een onweer in elk van ons'
Één van mijn favoriete liedjes van Van Vliet is 'Er hangt een huilbui als een onweer in elk van ons'. Als geen ander kan Van Vliet prachtig schrijven over het leven. Intuïtieve liedjes van verlangen, vaak met heimwee of een onbestemd gevoel. Hij heeft een vrolijke kant, maar zeker ook een beschouwelijke, melancholieke kant die vaak de kop op steekt. Hij wordt ook wel 'een pessimistische optimist genoemd' en een clown én een dromer. Dit lied is prachtig, puur en ontzettend waar. Door de vrolijke muziek erbij houden we het nog even wat langer vol, we houden ons groot anders "had je alle dagen watersnood".

3. Haagse Benny
Wie Paul van Vliet zegt, zegt 'Den Haag', een regelmatig terugkerend thema in zijn shows, of het nou in liedjes is als 'Den Haag met je lege paleizen' of in conferences. Hier is Paul van Vliet de lekker volkse en onhandige Haagse Benny. Hij heeft het over zijn schoonouders, die hem, op zijn zachtst gezegd niet helemaal liggen. Want dat zijn mensen die altijd overal meteen iets onder zetten 'tegen de kringen' op tafel en die na één keer aftippen metéén de asbak legen. Ken je dat?

4. Meisjes van 13
Een klassieker uit zijn oeuvre die ook echt niet mag ontbreken is het lied 'Meisjes van 13'. Meisjes op de grens van volwassenheid zijn verrassend raak geportretteerd door Paul van Vliet. Het lied is ontelbaar vaak geparodieerd, zelfs door Van Vliet zelf in 'Meisjes van 30'. Even raak trouwens. En onlangs vertelde hij bij 'Pauw' dat er zelfs een versie bestaat van 'Mannen van 80': "Hebben van die haperende voeten. Weten vaak totaal niet wat ze moeten. Hebben niet veel haar meer op hun kop. Zijn gestopt met roken, maar waarschijnlijk veel te laat."

5. 'Ik ben zo vaak opnieuw begonnen'
Een lied dat naar mijn idee echt iets over hem zelf zegt (en daardoor tegelijkertijd over heel veel van ons) is het lied 'Ik ben zo vaak opnieuw begonnen': "Er loopt een optocht door de tijd, van de schepping tot de eeuwigheid. En die optocht komt, en dat is gek, steeds weer langs dezelfde plek." Je doet soms domme dingen, het gras lijkt groener bij de buren. Je komt dan vaak weer uit bij je oorspronkelijke idee, maar dat is helemaal niet erg. Dat is namelijk het leven! Voor wie hem niet kent een kleine kennismaking in vijf tips. En voor wie hem goed kent, heerlijk genieten van vijf hoogtepunten uit zijn rijke oeuvre.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden